Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Як формують рейтингові списки вступників у ЗВО: пояснення

25 серпня 2020, 15:52
За матеріалами МОН України

Вступники вже подали заяви на вступ до закладів вищої освіти. Пояснюємо, як на основі отриманих заяв будуть формуватися рейтинги.

Список вступників формується за категоріями:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.

Ті вступники, яких до ЗВО можуть зарахувати за результатами співбесіди, будуть розміщені в списку в алфавітному порядку.

Рейтинг вступників, які вступають на загальних умовах (ЗНО, іспити), а також тих, хто має право на зарахування за квотами, формується так:

  • спочатку за конкурсним балом — від більшого до меншого;
  • потім за пріоритетністю заяви — від першої до останньої;
  • насамкінець оцінюється середній бал атестата — від більшого до меншого.

В окремих випадках (за однакових показників, наприклад) приймальні комісії кожного ЗВО самостійно аналізуватимуть документи вступників і вписуватимуть їх у рейтинг.

На бюджетних місцях навчатимуться ті вступники, які в рейтингу посядуть верхні позиції (їхня кількість відрізняється в кожному ЗВО).

Рекомендуватимуть до зарахування на бюджетне навчання в конкретному закладі тих абітурієнтів, які обрали цей заклад як найвищий пріоритет. Усі заяви абітурієнта з меншим пріоритетом автоматично анулюють. Це дозволить потрапити на вільні бюджетні місця абітурієнтам, у яких нижчі бали.

Якщо вступник потрапляє на бюджетне місце за спеціальністю з меншим пріоритетом, він не втрачає місце у рейтингу за спеціальністю з вищим пріоритетом. Якщо в закладі, який має вищий пріоритет, звільниться місце, абітурієнт може на нього претендувати.

Коригування триватиме допоки всі бюджетні місця за всіма спеціальностями у всіх ЗВО України не будуть заповнені і кожному з абітурієнтів (які матимуть найвищі рейтингові бали) не буде запропоновано тільки одне бюджетне місце за одним із пріоритетів.