Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Задоволення базових потреб, або як маленьке опитування стало великим дослідженням?

26 травня 2020, 11:09
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

Пандемія, безумовно, вплинула на життя всього людства. Усі аспекти нашої буденності зазнали значної трансформації. І хоч світ почав оговтуватись від наслідків, але панічні настрої у суспільстві не зникають. Фактично кожен пристосовується до нових умов. Ми звикли до рутини, пасивного відпочинку та роботи у онлайн- режимі. Та самоізоляція – не вирок. Життя триває. Тож яких наслідків очікувати після затяжного перебування на самоізоляції? Ми поспілкувались з Мартою Чобіт – студенткою IV курсу спеціальності «Психологія» Інституту права, психології та інноваційної освіти, яка дослідила базові потреби під час карантину.

– Якою є головна мета дослідження?

– Ми створювали його, щоб перевірити гіпотезу. Вона полягала у тому, що під час збільшення рівня тривоги загострюються хвороби кишківника. І внаслідок люди починають скуповувати у крамницях увесь туалетний папір. Ця теорія не підтвердилась. І ми розширили анкету.

В опитуванні взяли участь 403 респонденти: 41 чоловік і 362 жінки, віком від 16 до 79 років. Загалом питання анкети стосувались доволі важливих тем, а саме: емоційного стану, стилю життя, зміни матеріального становища, роботи, взаємин з членами сім’ї, вільного часу та інших потреб. Тож які підсумки опитування? Більшість людей асоціює карантин з обмеженням, забороною, постійною роботою та сидінням вдома. Дехто зауважив, що під час самоізоляції з’явилось більше натхнення та сил на саморозвиток. Також дослідницю зацікавив неабиякий ажіотаж навколо скуповування товарів першої необхідності, антисептиків, туалетного паперу та засобів гігієни. Що ж саме спричинило такий масовий попит? Більша частина людей не мають уявлення, чому так діють інші. Таких є 19% опитаних українців. Приблизно 16,8% вважають, що це хаотичні дії, спричинені панікою. Меншість поділяє думку, що так вчиняють люди з низькою обізнаністю ситуації. І тільки 3,7% припадає на тих, хто вважає, що потрібно робити запаси. Фактично такий ажіотаж тривав впродовж першого місяця самоізоляції. Ситуація змінилась. Зараз на поличках супермаркетів можна знайти все, що потрібно, у необмеженій кількості.

– Карантин – це час знімати «маски», випробовувати терпіння, відстоювати межі та спілкуватися з сім’єю. Ми шукаємо приємні та неприємні моменти, працюю над саморозвитком. Я хотіла донести зокрема одну пораду: прокрастинувати і сумувати потрібно. Не варто вважати, що ти якийсь не такий. Адже давати собі час на відпочинок та відновлення сил мало хто наважується. За десятки років карантин 2020 стане просто історією на сторінках шкільних підручників, – наголошує студентка.

Тож не варто сприймати його за найважче випробовування. Можливо, саме зараз той період, коли потрібно абстрагуватись від щоденної метушні та невиконаних справ.