Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Завдяки політехнікам пригоди ведмедика Паддінгтона стали доступними для незрячих дітей одразу у фільмі та книзі

4 листопада 2020, 09:08
За матеріалами сайту Львівської міської ради

Зусиллями львів’ян книжка та фільм про пригоди ведмежати Паддінгтона стали доступними для незрячих дітей. Львівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» реалізовував соціально-культурний проєкт «Знайомтесь: Паддінгтон!».

Завдяки проєкту книгу Майкла Бонда «Паддінгтон» опублікували накладом 25 примірників у двох частинах кожен (загалом 50 книг). Книгу надрукували в універсальному дизайні – тобто вона має одразу кілька ступенів адаптації: плоский і рельєфно-крапковий шрифти, QR-код з аудіоверсією, чотири кольорові рельєфні малюнки, які незряча дитина зможе «побачити» на дотик. Новинкою є QR-код у кожній книзі з адаптованим для незрячих дітей фільмом «Пригоди Паддінгтона». Фільм доповнений аудіодискрипцією – спеціальною звуковою доріжкою, яка допомагає незрячій дитині «побачити» усе, що діється на екрані.

Як зауважила авторка і координаторка проєкту «Знайомтесь: Паддінгтон!», керівниця Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки Оксана Потимко, це перший проєкт, в якому організатори комплексно розв’язали проблему одночасного доступу і до книги, і до фільму. Робота тривала на базі Ресурсного центру Львівської політехніки, який облаштований відповідним обладнанням, кадровим і технічним ресурсом.

4 листопада 2020 року книги передадуть усім дитячим бібліотекам м. Львова, двом обласним бібліотекам для дітей, Львівській спеціальній школі № 100, видавництву «Ранок», яке надало текст для публікації шрифтом Брайля.

Додаткові примірники організація планує передати БО «Фонд родини Нечитайло» і Ресурсному центру Львівської політехніки, на базі яких працюють онлайн-бібліотеки з обслуговування незрячих читачів. Так книгу зможуть прочитати не лише львів’яни, а й незрячі діти з усієї України.