Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Звернення ректора Політехніки: основна діяльність університету спрямована саме на забезпечення освітнього процесу для студентів

20 листопада 2020, 15:07
Юрій Бобало, ректор Львівської політехніки

Дорогі студенти Політехніки!

На мою е-пошту надходять листи-звернення щодо продовження чи припинення дистанційного навчання. Це свідчить про те, що студенти небайдужі до якості отриманих знань. Запевняю: керівництво і викладачі Політехніки також хочуть якнайшвидше повернутися до звичного режиму викладання.

Однак, ситуація із розповсюдженням коронавірусної інфекції залишається надзвичайно загрозливою і несприятливою – щоденна кількість нових заражень, згідно зі статистикою МОЗ України, перейшла за позначку 10 тис. осіб, постійні зростання захворювання спостерігаємо щотижня. У цій ситуації уряд своєю Постановою № 1100 від 11.11.2020 р. запровадив ще жорсткіші заходи в усій країні та ввів «карантин вихідного дня» задля уникнення колапсу системи охорони здоров’я.

Проаналізувавши листи, які впродовж двох місяців надходять до нас, мушу сказати – вони містять кардинально відмінні вимоги та аргументи: одні стосуються припинення дистанційного навчання, інші – його продовження, хтось пропонує негайно повернути студентів в аудиторії, оскільки вважає, що дистанційне навчання не забезпечує необхідної якості освіти, а інші – категорично проти повернення в університет, бо небезпека інфікування коронавірусом у групах є надзвичайно високою, а ймовірність зараження і студентів, і їхніх рідних постійно зростає.

Зважаючи на те, що здоров’я та життя студентів і викладачів університету, а також їхніх родин є найвищою цінністю, ми ухвалили рішення про продовження дистанційного навчання до 31 грудня 2020 р. Ми готові повернутись до змішаної (гібридної) форми навчання, коли ситуація з інфікуванням коронавірусною інфекцією стабілізується. Додатково розглядаємо можливість проведення двотижневого змішаного навчання вкінці семестру для консультування та відпрацювання лабораторних і практичних робіт, що потребують використання технічного обладнання.

Щодо якості навчання, необхідно зазначити, що деканати та кафедри навчально-наукових інститутів провели значну роботу щодо підготовки до дистанційного навчання. Внесено зміни до розкладу навчання, де студенти тепер можуть бачити адреси відеоконференційних кімнат, у яких відбуваються заняття. Окремі викладачі, які потребували підвищення кваліфікації щодо методів дистанційного навчання, пройшли спеціалізовані тренінги. Інститут дистанційного навчання, який супроводить віртуальне навчальне середовище, постійно моніторить завантаженість системи та здійснює профілактичне обслуговування.

Також закупили нові потужніші сервери для забезпечення роботи віртуального навчального середовища і найближчим часом встановимо їх. Центр забезпечення якості вищої освіти університету здійснює постійний аналіз навчального процесу та моніторить проведення онлайн-занять.

Вже з наступного тижня розпочнемо опитування студентів щодо якості проведення дистанційних занять. тож прошу Вас взяти участь у цьому анкетуванні.

Це неповний перелік усіх заходів, які здійснюють підрозділи Львівської політехніки на різних рівнях для забезпечення якісного дистанційного навчання. Впевнений, якщо ми об’єднаємо наші зусилля, то спільно зможемо відлагодити процес онлайнового навчання і вивести його рівень, кращий ніж при аудиторному навчанні.

Деякі студенти та їхні батьки час до часу запитують про можливість зменшення оплати за навчання. Такі ж запитання були й у весняному семестрі, коли постановою Кабінет Міністрів України заборонили здобувачам вищої освіти відвідувати університет. Ми проаналізували та оцінили витрати та ризики університету і з’ясували, що карантин та навчання з використанням дистанційних технологій не приносить університету фінансової економії. Жодного викладача чи працівника Політехніки не звільнили через перехід університету на онлайн-навчання. Усі підрозділи університету, в тому числі гуртожитки, бібліотеки, комп’ютерні класи, спортивні корпуси та майданчики, а також колегія студентів, профком студентів і аспірантів, продовжують працювати, однак із врахуванням карантинних обмежень.

Немає жодних заборон на участь студентів в обговоренні та вирішенні організаційних, навчальних та інших питань студентів. Навпаки, усі рішення щодо припинення чи продовження карантину й онлайнового навчання, проживання в гуртожитках та інші обговорюємо зі студентським активом університету.

Додатково скажу про юридичні аспекти зміни вартості навчання. Згідно з Законом України «Про вищу освіту» (частина 7 статті 73), «заклад вищої освіти має право змінювати плату за навчання у порядку, передбаченому договором, не частіше одного разу на рік і не більш як на офіційно визначений рівень інфляції за попередній календарний рік».

Запевняю Вас, що ми враховуємо всі пропозиції та побажання при прийнятті рішень та розуміємо, що основна діяльність університету спрямована саме на забезпечення освітнього процесу для студентів.

Бажаю здоров’я усім Вам і Вашим родинам. Сподіваюся на Ваше розуміння та підтримку.
 

Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало

Приєднані файлиРозмір
velyka_svitlyna_na_sayt4.png1.21 MB