Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Паспорт спеціальності 18.00.01

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою президії ВАК України
від 29.01.1998 № 20-08/1

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
18.00.01 – теорія архітектури, реставрація пам'яток архітектури

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, яка охоплює проблеми природи і суттєвості архітектурної, містобудівної діяльності людини та результатів цієї діяльності — штучного середовища, ще втілене в будинках, спорудах, їхніх комплексах, містобудівних утвореннях.
У межах галузі здійснюється розроблення понятійного і термінологічного апарату архітектури й містобудування; дослідження зовнішніх та внутрішніх чинників розвитку архітектури, структури архітектурної діяльності та архітектурних форм, закономірностей формоутворення, вивчення проблем історичного розвитку архітектурно-будівельної діяльності людини: створення філософських підвалин, нормативної й правової бази сучасної архітектури і містобудування; Розроблення наукової естетики стосовно форм штучного середовища, обгрунтування національної політики дослідження, охорони, реставрації, збереження та використання архітектурної спадщини.
Наслідком досліджень має бути уточнення та збагачення знань з архітектури й містобудування, що забезпечують проектування,будівництво та реконструкцію штучного середовища відповідно до сучасних матеріальних і духовних потреб суспільства з урахуванням національної самобутності, історичної спадкоємності.

II. Основні напрямки досліджень:

  • Природа, сутність архітектури. Понятійний та термінологічний апарат архітектури і містобудування.
  • Філософські підвалини архітектури і містобудування.
  • Нормативні та правові основи управління архітектурно-містобудівною діяльністю.
  • Соціально-економічні, технічні,естетичні, технологічні, інші чинники розвитку архітектури і містобудування та архітектурного формоутворення.
  • Методика, методологія дослідження та оцінки штучного предметно-просторового середовища й окремих його форм.
  • Закономірності архітектурного формоутворення. Історичний розвиток архітектурно-будівельної діяльності людини з найдавніших часів до сучасності.
  • Естетика штучного середовища та окремих архітектурних форм.
  • Художні проблеми архітектури. Взаємозв’язок архітектури і мистецтва.
  • Регіональні і типологічні особливості розвитку архітектури, архітектурних форм. Стилі та стильові особливості архітектури.
  • Національна політика дослідження, охорони, реєстрації, збереження та використання архітектурної спадщини. Методологія, методика, засади і засоби реконструкції історичного середовища та реставрації пам’яток архітектури.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені: архітектура.

Оновлено 7 years 11 міс тому