Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Хімія і технологія харчових добавок
Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 6.161.00.O.82
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доц. Панченко Ю.В.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• Знати існуючі типи та класифікацію харчових добавок, основні цілі введення їх у продукти харчування та косметичні засоби.
• Мати уявлення про гігієнічну регламентацію харчових добавок у продуктах харчування, методику визначення нешкідливості за токсикологічними показниками.
• Володіти загальними підходами підбору та використання харчових добавок, орієнтуватися у відомих технологічних добавках, умовах і способах їх використання.
• Повинен вміти підбирати і застосовувати на практиці харчові добавки із врахуванням особливостей їх хімічної будови, функціональних властивостей, характеру дії самих харчових добавок, а також виду продукту, особливостей сировини, складу харчової та косметичної системи, технології отримання готового продукту, обладнання і тощо.
• Мати уявлення про гігієнічну регламентацію харчових добавок у продуктах харчування, методику визначення нешкідливості за токсикологічними показниками.
• Володіти загальними підходами підбору та використання харчових добавок, орієнтуватися у відомих технологічних добавках, умовах і способах їх використання.
• Повинен вміти підбирати і застосовувати на практиці харчові добавки із врахуванням особливостей їх хімічної будови, функціональних властивостей, характеру дії самих харчових добавок, а також виду продукту, особливостей сировини, складу харчової та косметичної системи, технології отримання готового продукту, обладнання і тощо.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Органічна хімія
• Хімія органічних природних сполук
• Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування
• Хімія органічних природних сполук
• Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування
Короткий зміст навчальної програми:
Існуючі типи та класифікація харчових добавок, основні цілі введення їх у продукти харчування та косметичні засоби. Гігієнічна регламентація харчових добавок у продуктах харчування. Харчові добавки, які поліпшують зовнішній вигляд та змінюють структуру та фізико-хімічні властивості харчових продуктів. Харчові добавки, які впливають на смак та аромат харчових продуктів, гальмують їх мікробне та оксинювальне псування. Характеристика, властивості, області та способи застосування. Відомі технологічні добавки: поліпшувачі хлібу, розчинники, піногасники, ферменти.
Рекомендована література:
1. Панченко Ю.В., Васильєв В.П., Воронов С.А. Хімія, технологія та застосування харчових добавок, ч. 1: Конспект лекцій для студентів базового напряму 0916 “Хімічна технологія та інженерія». – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2008. – 92 с.
2. Ластухін Ю.О. Харчові добавки. Е-коди. Будова. Одержання, Властивості. Навч. посібник. - Львів: Центр Європи, 2009. – 836 с.
3. Нечаев А.П., Кочеткова А.А., Зайцев А.Н. Пищевые добавки. – М.: Колос, Колос-Пресс, 2002. – 256 с.
4. Нечаев А.П., Кочеткова А.А. Пищевые и биологически активные добавки, ароматизаторы и технологические вспомагательные средства. Учебное пособие. СПб: ГИОРД, 2007. – 248 с.
2. Ластухін Ю.О. Харчові добавки. Е-коди. Будова. Одержання, Властивості. Навч. посібник. - Львів: Центр Європи, 2009. – 836 с.
3. Нечаев А.П., Кочеткова А.А., Зайцев А.Н. Пищевые добавки. – М.: Колос, Колос-Пресс, 2002. – 256 с.
4. Нечаев А.П., Кочеткова А.А. Пищевые и биологически активные добавки, ароматизаторы и технологические вспомагательные средства. Учебное пособие. СПб: ГИОРД, 2007. – 248 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль – письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%)
Підсумковий контроль – диференційований залік, письмово-усна форма (70%).
Підсумковий контроль – диференційований залік, письмово-усна форма (70%).