Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Процеси і апарати харчових виробництв, частина 2

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.50
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Хімічна інженерія
Лектор: Іващук О.С.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
- основні закономірності процесів та типову апаратуру основних харчових технологій;
- основи розрахунку і конструювання основних видів апаратури харчової технології.
- аналізувати процеси у харчовій технології;
- обгрунтовувати оптимальні режими роботи та технологічні параметри для здійснення процесів у харчовій технології;
- обгрунтовувати оптимальний вибір апаратури для здійснення типових процесів
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:

Фізика


Вища математика


Фізична та колоїдна хімія
Біохімія

Короткий зміст навчальної програми:
Тема 17. Масообмінні процеси. Основи масообміну. Питання: Загальні відомості; молекулярна і конвективна дифузія; рів-новага в процесах масообміну; швидкість і рушійна сила масообміну; масопередача; масообмін з участю твердої фази; подібність дифузійних процесів. Тема 18. Абсорбція. Питання: Рівновага при абсорбції; матеріальний і тепловий баланси при абсорбції. Тема 18. Абсорбція. Питання: Швидкість абсорбції; будова абсорбційних апаратів та їх розрахунок; десорбція; приклади схем абсорбційних установок у спиртовому виробництві. Тема 19. Перегонка рідин. Питання: Характеристики двохфазних систем рідина – пара; стан рівноваги в системі пара – рідина; закон Рауля; проста перегонка та її розрахунок; ректифікація – схема ректифікаційної колони та аналіз її роботи. Тема 19. Перегонка рідин. Питання: Матеріальний і тепловий баланси; визначення кількості ступенів зміни концентрацій; вплив флегмового числа на кількість тарілок ректифікаційної колони; спеціальні види перегонки; будова та розрахунок насадкових і тарільчатих колон. Тема 20. Адсорбція. Питання: Використання адсорбції в харчовій промисловості; адсорбенти та їх характеристики; рівновага при адсорбції. Тема 20. Адсорбція. Питання: Динаміка адсорбції; десорбція; будова адсорберів і схеми адсорбційних установок; розрахунок адсорберів; йонообмінні процеси. Тема 21. Процеси екстрагування в системі рідина – рідина. Питання: Рівновага в системі рідина – рідина; методи екстрагування. Тема 21. Процеси екстрагування в системі рідина – рідина. Питання: Будова екстракційних апаратів та принципи їх розрахунку. Тема 22. Процеси розчинення і екстрагування в системі тверде тіло - рідина. Питання: Рівновага і кінетика вилуговування; способи розчинення і вилуговування. Тема 22. Процеси розчинення і екстрагування в системі тверде тіло - рідина. Питання: Будова екстракційних апаратів та їх розрахунок. Тема 23. Кристалізація. Питання: Рівновага при кристалізації; швидкість кристалізації. Тема 23. Кристалізація. Питання: Будова кристалізаторів. Тема 24. Мембранні методи розділення рідких та газових однорі-дних систем. Питання: Загальні відомості; теоретичні основи процесів зворотного осмосу, ультра- і мікрофільтрації; конструкції мембранних апаратів. Тема 24. Сушіння. Питання: Основні параметри вологого газу; І – Х діаграма вологого повітря; рівновага при сушінні; матеріальні і тепловий баланси сушильної установки. Тема 24. Сушіння. Питання: Визначення витрат повітря і теплоти на процес сушіння; варіанти процесу сушіння; швидкість сушіння; будова сушарок.
Рекомендована література:
Література до теоретичного курсу.
1. Ханик Я.М., Дубинін А.І., Семенишин Є.М. та інш. Процеси та апарати хімічних тех-нологій. Частини I, II, III, IV, V. Видавництво Національного університету «Львівська політехніка».
2. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии . М.: Химия, 1973.- 753 с.
3. Дытнерский Ю.И. Процессы и аппараты химической технологии. Ч. 1-2.-М.:Химия, 2002.- 768 с.
4. Плановский А.М., Рамм В.М., Каган С.З. Процессы и аппараты химической техноло-гии. - М.: Химия, 1968.- 848 с.
5. Малежик І.Ф. і інш. Процеси і апарати харчових виробництв. К.: НУХТ, 2003. – 400с.
6. Стабников В.Н., Баранцев В.И. Процессы и аппараты пищевых производств.-м.:Легкая и пищевая промышленность, 1983.- 328 с.

Методи і критерії оцінювання:
• практичні заняття (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (70%)