Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технології жирів

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.M.56
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент, к.т.н. Лудин Анатолій Миколайович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• визначення оптимальних технологічних показників процесу гідратації – нейтралізації, відбілювання, дезодорації рослинної олії;
• фізико-хімічні і технологічні властивості і особливості сировини для виробництва жирів і жирозамінників;
• теоретичні основи, технологію і організацію виробництва жирів і жирозамінників.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Загальна технологія харчових виробництв
• Біотехнологія бродильних виробництв
• Охорона праці
• Процеси та апарати харчової технології
Короткий зміст навчальної програми:
Вступ.. Очищення і первинна переробка жирів і масел. Олійна сировина. Насіння й плоди олійних культур. Технологія виробництва жирів рослинного походження. Підготовка олійної сировини до видобутку олії та видобуток методом механічного віджиму. Подрібнення насіння та продуктів його переробки. Волого-теплова обробка м’ятки.. Розчинники й підготовка матеріалу. Екстракція заглибленням (занурюванням). Екстракція ступеневим зрошенням. Відгонка (випаровування розчинника з міцели. Відгонка розчинника зі шроту. Регенерація та рекуперація розчинника. Виробництво тваринних харчових, технічних жирів. Витоплювання тваринних жирів. Тваринна харчова жирова сировина. Вид, вихід, характеристика жирової сировини.
Рекомендована література:
1. Паска М.З. Технологія тваринних жирів: навч. посібн. / М.З. Паска - Львів: 2011. – 135 с..
2. Кравців Р.Й. Технологія жирів: навч.посібн. / Р.Й. Кравців, М.З. Паска, І.М. Ощипок. – Львів, 2008. – 112 с..
3. Лабораторный практикум по технологии переработки жиров / Н.С. Арутюнян, Л.И. Янова. – М.: Агропромиздат, 1991. – 160 с..
Методи і критерії оцінювання:
• Контрольні роботи, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід - залік): письмова форма