Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Органічна хімія
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.13
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: доцент Дончак Володимир Андрійович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
1. Знання основних принципів сучасної класифікації та номенклатури органічних сполук.
2. Знання основ сучасної теорії хімічної будови і реакційної здатності органічних речовин, промислових, лабораторних методів синтезу та властивостей основних класів органічних сполук; основних методів їх взаємних перетворень, головних напрямів технічного використання їх найважливіших представників в органічному синтезі, харчових технологіях та в інших галузях науки і техніки.
3. Знання основних класів органічних сполук, зокрема тих, що використовуються у харчових технологіях і вивчаються у подальших спецкурсах «Аналітична хімія», «Фізична та колоїдна хімія», «Технічна мікробіологія», «Біохімія», «Теоретичні основи харчових технологій».
4. Володіння методами одержання органічних сполук, зокрема тих, що використовуються у харчових технологіях або в процесах переробки сільськогосподарської сировини.
5. Володіння основними методами виділення, очищення та ідентифікації органічних сполук.
6. Знання принципів охорони навколишнього середовища, економії паливно-енергетичних ресурсів, комплексного використання сировини і впровадження нових маловідходних та безвідходних технологій.
7. Вміння працювати в хімічній лабораторії, знання техніки лабораторних робіт і техніки безпеки; основних прийоми виділення, вивчення властивостей і встановлення будови простих органічних речовин, сучасних методів аналізу органічних сполук: ІЧ, УФ, ЯМР та ПМР спектроскопії, газової та рідинної хроматографії тощо.
2. Знання основ сучасної теорії хімічної будови і реакційної здатності органічних речовин, промислових, лабораторних методів синтезу та властивостей основних класів органічних сполук; основних методів їх взаємних перетворень, головних напрямів технічного використання їх найважливіших представників в органічному синтезі, харчових технологіях та в інших галузях науки і техніки.
3. Знання основних класів органічних сполук, зокрема тих, що використовуються у харчових технологіях і вивчаються у подальших спецкурсах «Аналітична хімія», «Фізична та колоїдна хімія», «Технічна мікробіологія», «Біохімія», «Теоретичні основи харчових технологій».
4. Володіння методами одержання органічних сполук, зокрема тих, що використовуються у харчових технологіях або в процесах переробки сільськогосподарської сировини.
5. Володіння основними методами виділення, очищення та ідентифікації органічних сполук.
6. Знання принципів охорони навколишнього середовища, економії паливно-енергетичних ресурсів, комплексного використання сировини і впровадження нових маловідходних та безвідходних технологій.
7. Вміння працювати в хімічній лабораторії, знання техніки лабораторних робіт і техніки безпеки; основних прийоми виділення, вивчення властивостей і встановлення будови простих органічних речовин, сучасних методів аналізу органічних сполук: ІЧ, УФ, ЯМР та ПМР спектроскопії, газової та рідинної хроматографії тощо.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Загальна хімія
• Фізика
• Математика
• Фізика
• Математика
Короткий зміст навчальної програми:
Основи сучасної теорії хімічної будови органічних речовин, зв’язок хімічної будови з реакційною здатністю та властивостями речовин. Класифікація органічних сполук. Основні функціональні (характеристичні) групи. Ізомерія органічних сполук. Структурна ізомерія, її види. Стереохімічні уявлення в органічній хімії. Геометрична ізомерія. Поняття про хіральність і енантіомерію. Поняття про абсолютну конфігурацію молекули. Класифікація реакцій органічних сполук. Інтермедіати в органічних реакціях. Класифікація реагентів. Каталітичні та ферментативні реакції.
Методи одержання, хімічні властивості та напрями застосування окремих класів органічних сполук: вуглеводнів (алканів. алкенів. алкадієнів. алкінів. аліциклічних та ароматичних вуглеводнів.); галогенопохідних, спиртів, фенолів, етерів та краун-етерів, карбонільних сполук, карбонових кислот, нітросполук, амінів, гідроксикислот, амінокислот, вуглеводів, гетероциклічних сполук.
Рекомендована література:
1. Бобрівник Л.Д., Руденко В.М., Лезенко Г.О. Органічна хімія.К.; Ірпінь:ВТФ “Перун”, 2002. – 544 с.
2. Хімія: підручник для студентів вищих навчальних закладів / кол. авторів. – Харків: Фоліо, 2014. – 958 с.: іл.
3. Ю.О.Ластухін, С.А.Воронов. Органічна хімія. Вид. “Центр Європи”. 2004 р.
4. Чирва В.Я., Ярмолюк С.М., Толкачова Н.В., Земляков О.Е. Органічна хімія.-Львів: БаК, 2009.-996 с.
5. Домбровський А.В., Найдан В.М. Органічна хімія.-К.:Вищ.шк. 1992.
6. Терней А. Современная органическая химия (в двох книгах). Пер. с англ.,- М.: Мир. 1981.
2. Хімія: підручник для студентів вищих навчальних закладів / кол. авторів. – Харків: Фоліо, 2014. – 958 с.: іл.
3. Ю.О.Ластухін, С.А.Воронов. Органічна хімія. Вид. “Центр Європи”. 2004 р.
4. Чирва В.Я., Ярмолюк С.М., Толкачова Н.В., Земляков О.Е. Органічна хімія.-Львів: БаК, 2009.-996 с.
5. Домбровський А.В., Найдан В.М. Органічна хімія.-К.:Вищ.шк. 1992.
6. Терней А. Современная органическая химия (в двох книгах). Пер. с англ.,- М.: Мир. 1981.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти до лабораторних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (40%)
• підсумковий контроль (екзамен, письмова форма (60%))
• підсумковий контроль (екзамен, письмова форма (60%))