Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Навчальна дисципліна
Основи товарознавства продовольчих товарів та косметичних засобів
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.M.24
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: доцент Дончак Володимир Андрійович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
— розуміння основних принципів та засобів наукового пізнання товарів;
— знання:
методології товарної інформації;
загальних систем класифікації товарів;
методів класифікації асортиментних груп товарів;
методів ідентифікації товарів;
нормативних міжнародних та державних документів з контролю якості товарів;
основних прав виробників та споживачів товарів;
основних груп продовольчих товарів та косметичних засобів.
— вміння:
використовувати методи наукового пізнання товарів при створенні асортиментних груп товарів;
визначити основні показники якості товарів;
використовувати засоби та критерії ідентифікації товарів;
розрізняти сфальсифіковані товари.
— знання:
методології товарної інформації;
загальних систем класифікації товарів;
методів класифікації асортиментних груп товарів;
методів ідентифікації товарів;
нормативних міжнародних та державних документів з контролю якості товарів;
основних прав виробників та споживачів товарів;
основних груп продовольчих товарів та косметичних засобів.
— вміння:
використовувати методи наукового пізнання товарів при створенні асортиментних груп товарів;
визначити основні показники якості товарів;
використовувати засоби та критерії ідентифікації товарів;
розрізняти сфальсифіковані товари.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
фізика,
загальна та неорганічна хімія,
органічна хімія,
аналітична хімія,
основи біохімії,
технологія харчових виробництв,
хімія та технологія косметичних засобів,
хімія органічних природних сполук.
загальна та неорганічна хімія,
органічна хімія,
аналітична хімія,
основи біохімії,
технологія харчових виробництв,
хімія та технологія косметичних засобів,
хімія органічних природних сполук.
Короткий зміст навчальної програми:
Об’єкти, предмет, метод, зміст і задачі теоретичних основ товарознавства. Класифікація і кодування товарів. Основи формування споживних властивостей та споживної цінності продовольчих товарів. Якість продовольчих товарів. Стандартизація та сертифікація продовольчих товарів та косметичних засобів. Зерноборошняні товари. Фруктово-овочеві товари. Крохмаль, цукор, мед та кондитерські вироби. Смакові товари. Жирові продукти. Молоко і молочні продукти. М'ясо і м’ясні товари. Яйця та яєчні товари. Риба і рибні товари. Харчові концентрати. Папрфюмерно-косметичні товари.
Рекомендована література:
1. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 2007.-600 c.
2. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 2005.- 368 c.
3. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 1998.- 632 c.
4. Сирохман І.В. Товарознавство крохмалю, цукру, меду, кондитерських виробів. - Київ: Вища школа, 1993.- 238 c.
5. Задорожний І.М. Товарознавство зерноборошняних товарів. Підручник. - Київ: Вища школа, 1993.- 189 c.
6. Задорожний І.М., Сирохман І.В., Раситюк Т.М. Товарознавство продовольчих товарів. Риба і рибні товари. Підручник. - Львів: Коопосвіта, 2000.- 317 c.
7. Жук Ю.Т., Жук В.А., Кісляк Н.В., Кушнір М.К., Орлова Н.Я., Салашинський М.А. Теоретичні основи товарознавства: Навчальний посібник для студентів кооперативних вищих навчальних закладів. – К.: НМЦ “Укоопосвіта”, 2000.-366с.
8. Пугачевський Г.Ф. Теоретичне товарознавство.- 128 с.
9. Павлов В.І., Павліха Н.В., Мишко О.В., Опьонова І.В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: Навчальний посібник.- Луцьк: Надстир’я.- 2002.- 252 с.
10. Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. Навчальний посібник.-К.: Лібра, 1999.- 272 с.
11. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров (основы квалиметрии). – М.: Экономика, 1982. –256с.
12. Николаева М.А., Лычникова Д.С., Неверов А.Н. Идентификация и фальсификация пищевых продуктов.- М.: Экономика, 1996. –108с.
13. Современные методы исследования качества пищевых продуктов/ Снегирьова И.А., Жванко Ю.Н., Родина Т.Г. и др.. – М.: Экономика, 1976. – 222с.
14. Химический состав пищевых продуктов. Книга 1: Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. Изд. второе./Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Воларева. -М.: ВО “Агропромиздат”, 1987.-224с.
15. Химический состав пищевых продуктов. Книга 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов. Изд. второе./Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Воларева. -М.: Агропромиздат, 1987.-232с.
2. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 2005.- 368 c.
3. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 1998.- 632 c.
4. Сирохман І.В. Товарознавство крохмалю, цукру, меду, кондитерських виробів. - Київ: Вища школа, 1993.- 238 c.
5. Задорожний І.М. Товарознавство зерноборошняних товарів. Підручник. - Київ: Вища школа, 1993.- 189 c.
6. Задорожний І.М., Сирохман І.В., Раситюк Т.М. Товарознавство продовольчих товарів. Риба і рибні товари. Підручник. - Львів: Коопосвіта, 2000.- 317 c.
7. Жук Ю.Т., Жук В.А., Кісляк Н.В., Кушнір М.К., Орлова Н.Я., Салашинський М.А. Теоретичні основи товарознавства: Навчальний посібник для студентів кооперативних вищих навчальних закладів. – К.: НМЦ “Укоопосвіта”, 2000.-366с.
8. Пугачевський Г.Ф. Теоретичне товарознавство.- 128 с.
9. Павлов В.І., Павліха Н.В., Мишко О.В., Опьонова І.В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: Навчальний посібник.- Луцьк: Надстир’я.- 2002.- 252 с.
10. Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. Навчальний посібник.-К.: Лібра, 1999.- 272 с.
11. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров (основы квалиметрии). – М.: Экономика, 1982. –256с.
12. Николаева М.А., Лычникова Д.С., Неверов А.Н. Идентификация и фальсификация пищевых продуктов.- М.: Экономика, 1996. –108с.
13. Современные методы исследования качества пищевых продуктов/ Снегирьова И.А., Жванко Ю.Н., Родина Т.Г. и др.. – М.: Экономика, 1976. – 222с.
14. Химический состав пищевых продуктов. Книга 1: Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. Изд. второе./Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Воларева. -М.: ВО “Агропромиздат”, 1987.-224с.
15. Химический состав пищевых продуктов. Книга 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов. Изд. второе./Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Воларева. -М.: Агропромиздат, 1987.-232с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти до лабораторних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (40%)
• підсумковий контроль (екзамен, письмова форма (60%))
• підсумковий контроль (екзамен, письмова форма (60%))