Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи товарознавства продовольчих товарів та косметичних засобів

Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.M.24
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: доцент Дончак Володимир Андрійович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
— розуміння основних принципів та засобів наукового пізнання товарів;
— знання:
методології товарної інформації;
загальних систем класифікації товарів;
методів класифікації асортиментних груп товарів;
методів ідентифікації товарів;
нормативних міжнародних та державних документів з контролю якості товарів;
основних прав виробників та споживачів товарів;
основних груп продовольчих товарів та косметичних засобів.
— вміння:
використовувати методи наукового пізнання товарів при створенні асортиментних груп товарів;
визначити основні показники якості товарів;
використовувати засоби та критерії ідентифікації товарів;
розрізняти сфальсифіковані товари.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
фізика,
загальна та неорганічна хімія,
органічна хімія,
аналітична хімія,
основи біохімії,
технологія харчових виробництв,
хімія та технологія косметичних засобів,
хімія органічних природних сполук.
Короткий зміст навчальної програми:
Об’єкти, предмет, метод, зміст і задачі теоретичних основ товарознавства. Класифікація і кодування товарів. Основи формування споживних властивостей та споживної цінності продовольчих товарів. Якість продовольчих товарів. Стандартизація та сертифікація продовольчих товарів та косметичних засобів. Зерноборошняні товари. Фруктово-овочеві товари. Крохмаль, цукор, мед та кондитерські вироби. Смакові товари. Жирові продукти. Молоко і молочні продукти. М'ясо і м’ясні товари. Яйця та яєчні товари. Риба і рибні товари. Харчові концентрати. Папрфюмерно-косметичні товари.
Рекомендована література:
1. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 2007.-600 c.
2. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 2005.- 368 c.
3. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. - Київ: Лібра, 1998.- 632 c.
4. Сирохман І.В. Товарознавство крохмалю, цукру, меду, кондитерських виробів. - Київ: Вища школа, 1993.- 238 c.
5. Задорожний І.М. Товарознавство зерноборошняних товарів. Підручник. - Київ: Вища школа, 1993.- 189 c.
6. Задорожний І.М., Сирохман І.В., Раситюк Т.М. Товарознавство продовольчих товарів. Риба і рибні товари. Підручник. - Львів: Коопосвіта, 2000.- 317 c.
7. Жук Ю.Т., Жук В.А., Кісляк Н.В., Кушнір М.К., Орлова Н.Я., Салашинський М.А. Теоретичні основи товарознавства: Навчальний посібник для студентів кооперативних вищих навчальних закладів. – К.: НМЦ “Укоопосвіта”, 2000.-366с.
8. Пугачевський Г.Ф. Теоретичне товарознавство.- 128 с.
9. Павлов В.І., Павліха Н.В., Мишко О.В., Опьонова І.В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: Навчальний посібник.- Луцьк: Надстир’я.- 2002.- 252 с.
10. Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. Навчальний посібник.-К.: Лібра, 1999.- 272 с.
11. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров (основы квалиметрии). – М.: Экономика, 1982. –256с.
12. Николаева М.А., Лычникова Д.С., Неверов А.Н. Идентификация и фальсификация пищевых продуктов.- М.: Экономика, 1996. –108с.
13. Современные методы исследования качества пищевых продуктов/ Снегирьова И.А., Жванко Ю.Н., Родина Т.Г. и др.. – М.: Экономика, 1976. – 222с.
14. Химический состав пищевых продуктов. Книга 1: Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. Изд. второе./Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Воларева. -М.: ВО “Агропромиздат”, 1987.-224с.
15. Химический состав пищевых продуктов. Книга 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов. Изд. второе./Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Воларева. -М.: Агропромиздат, 1987.-232с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти до лабораторних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (40%)
• підсумковий контроль (екзамен, письмова форма (60%))