Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Випробування харчових продуктів

Спеціальність: Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції
Код дисципліни: 7.152.04.E.21
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Інформаційно-вимірювальних технологій
Лектор: Сусол Наталія Ярославівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
- знати сучасні методи і засоби вимірювання, контролю та випробувань продукції і процесів;
- знати сучасні вимоги діяльності випробувальних лабораторій та порядок їх акредитації;
- вміти вибирати нормативну базу та методи випробувань харчової продукції відповідно до заданих робочих умов;
- вміти використовувати системний підхід до організації аналітичного аналізу випробувань у харчовій промисловості;
- вміти обґрунтувати алгоритм методів випробувань харчової продукції
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Забезпечення єдності випробувань
Методи та засоби підвищення точності вимірювань і випробувань
Фізико-хімічні методи вимірювання
Короткий зміст навчальної програми:
Державне регулювання у сфері безпечності харчових продуктів. Випробування харчової продукції, основні поняття та види. Загальні принципи випробувань параметрів безпеки та якості харчової продукції. Метрологія аналітичного аналізу випробувань у харчовій промисловості. Вимоги до випробувальних лабораторій та порядок їх акредитації. Методи та методики органолептичного (сенсорного) випробування харчових продуктів. Випробування продовольчої сировини та харчових продуктах на вміст мікотоксинів. Випробування на вміст пестицидів. Метрологічне забезпечення визначення пестицидів в харчових продуктах. Принципи та способи встановлення гранично-допустимих концентрацій для інгредієнтів-складників харчової продукції. Максимально допустимі рівні для харчових добавок. Метрологічне забезпечення визначення вмісту генетично-модифікованих організмів. Методики випробувань на вміст ГМО. Випробування на вміст гормональних препаратів. Метрологічне забезпечення контролю гормональних препаратів у харчових продуктах. Види фальсифікацій. Контроль на «органічність» харчових продуктів. Валідація методик аналітичних вимірювань
Рекомендована література:
Література до теоретичного курсу:
1. Димань Т. М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів [Текст] : підручник / Т. М. Димань, Т. Г. Мазур.– Київ : Академія, 2011. – 520 с.
2. Методи контролю якості харчової продукції / Черевко О.І., Крайнюк Л.М., Касілова Л.О., Димитрієвич Л.Р. – Харків: ХДУХТ, 2005. – 230 с.
3. Експрес-методи дослідження безпечності та якості харчових продуктів [Електронний ресурс ] : навч. посібник/ В. В. Євлаш, С. О. Самойленко, Н. О. Отрошко, І. А. Буряк. – Х. : ХДУХТ, 2016. – 1 електрон. опт. диск(CD-ROM)
4. Д. А. Аналіз небезпечних факторів – ключовий елемент системи HACCP/ Еделев Д.А., Матисон В.А., Прокопова М.А., Будагова Е.А., Майорів М.К. // Харчова промисловість. – 2015. – № 2 – С. 26-30.
5. Лисюк, Г. М. Основи наукових досліджень [Текст] / Г. М. Лисюк, О. Г. Шидакова-Каменюка, О. В. Самохвалова, О. В. Нєміріч, О. Г. Дьяков. – Харків: ХДУХТ, 2014. – 201 с.
6. ДСТУ ІSO 22000:2007.Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга.-К.: Держспоживстандарт України, 2007.- 30 с.
7. Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення: ДСТУ 3021–95. –[Чинний від 1996-01-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 1995. – 70 с. – (Державний стандарт України).

Література до лабораторних занять:
1. Експрес-методи дослідження безпечності та якості харчових продуктів [Електронний ресурс ] : навч. посібник/ В. В. Євлаш, С. О. Самойленко, Н. О. Отрошко, І. А. Буряк. – Х. : ХДУХТ, 2016. – 1 електрон. опт. диск(CD-ROM)
2. ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сіліськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, грунті. [Електронний ресурс].
3. Методологія. Методи створення спектра флейвору (ISO 6564:1985, IDT: ДСТУ ISO 6564:2005 / [Чинний від 2005— 05—. 25].
Методи і критерії оцінювання:
усне опитування, контрольна робота (25%)
підсумковий контроль (75%, контрольний захід, екзамен), письмова-усна робота (75%)