Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Методи і моделі організації дорожнього руху

Спеціальність: Транспортні технології (на автомобільному транспорті)
Код дисципліни: 6.275.03.E.96
Кількість кредитів: 4.5
Кафедра: Транспортні технології
Лектор: кант. техн. наук, асистент Бойків Микола Васильович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• знати особливості організації дорожнього руху у містах, закономірності та моделі зміни основних параметрів транспортних потоків;
• вміти досліджувати математичні моделі опису режимів руху на вулично-дорожній мережі; проектувати, аналізувати та оцінювати схеми організації дорожнього руху з урахуванням потреб усіх його учасників; використовувати відомі моделі для аналізу різних варіантів організації дорожнього руху;
• мати уявлення про основні напрямки розвитку і перспективи практичного застосування різних моделей руху для оцінки проектних рішень щодо підвищення безпеки руху на перехрестях та ділянках між ними.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Організація дорожнього руху, частина 2;
• Безпека руху транспортних засобів;
• Основи теорії процесів і систем;
• Надійність транспортної системи.
Короткий зміст навчальної програми:
Основні вимоги до організації дорожнього руху. Система «дорожні умови - транспортні потоки». Основні параметри транспортних потоків. Залежності між ними за різних умов руху. Особливості руху транспортних потоків у заторах. Організація руху громадського транспорту у містах. Влаштування пішохідних переходів та велосипедних доріжок. Зональні обмеження руху транспортних засобів. Парковки та стоянки транспортних засобів. Особливості пропуску транспортних потоків на заборонний сигнал світлофора.
Рекомендована література:
1. Поліщук В.П. Теорія транспортного потоку: методи та моделі організації дорожнього руху / В.П. Поліщук, О.П. Дзюба. - К.: Знання України, 2008. - 175 с.
2. Пальчик А.М. Транспортні потоки / А.М. Пальчик. - К.: Національний транспортний університет, 2010. - 172 с.
3. Організація та регулювання дорожнього руху: підручник / за заг. ред. В.П. Поліщука; О.О. Бакуліч, О.П. Дзюба, В.І. Єресов та ін. - К.: Знання України, 2012. - 468 с.
4. Системологія на транспорті: підручник у 5 кн. / За заг. ред. М.Ф. Дмитриченка. - К.: Знання України, 2005. Кн. IV: Організація дорожнього руху / Е.В. Гаврилов, М.Ф. Дмитриченко, В.К. Доля та ін. - 2007. - 452 с.
5. Лобашов О.О. Практикум з дисципліни «Організація дорожнього руху» /О.О. Лобашов, О.В. Прасоленко. - Харків, ХНАМГ, 2011. - 212 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з практичних робіт, усне опитування, контрольна робота (40%)
• підсумковий контроль (60 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (60%)