Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Цивільне право , частина 2

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.58
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Цивільне право та процес
Лектор: Р.М. Римарчук, М.В. Парасюк
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Знати: основні визначення понять Особливої частини цивільного права та їх зміст; класифікацію цивільно-правових договорів; порядок укладення, зміни та розірвання окремих видів цивільно-правових договорів (купівлі-продажу, дарування, ренти, довічного утримання, найму (оренди), позички, підряду та інших договорів про виконання робіт, договорів про надання послуг, зокрема перевезення, зберігання, страхування, позика, кредит тощо); основні положення про недоговірні зобов’язання та відшкодування шкоди; загальні положення про спадкування, порядок спадкування за законом та заповітом, здійснення права на спадкування, виконання заповіту, оформлення права на спадщину та укладення спадкового договору.
Вміти: складати проекти договорів, претензій, процесуальних документів;аналізувати юридичні факти та практичні ситуації;
давати поняття та юридичну характеристику цивільно-правовим договорам;робити висновки на підставі документів, які ним аналізуються, та положень чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Теорія держави і права;
Конституційне право;
Цивільне право, ч. 1.
Короткий зміст навчальної програми:
Мета: досягнення всебічного глибокого розуміння студентами природи й сутності договірних та позадоговірних правовідносин, освоєння теоретичних питань зобов’язального права та вміння застосовувати їх на практиці шляхом складання проектів договорів та інших цивільно-правових і господарсько-правових документів; підготовка студентів до практичної діяльності як фахівців-юристів.
Рекомендована література:
1. Акімова А. О. Порядок розірванняспадкового договору та визнання його недійсним в порядку цивільного судочинства. Цивільне судочинство у світлі судовоїреформи в Україні. Матеріали Міжнар. наук.- практ. конф. ім. Ю. С. Червоного (м. Одеса, 18груд. 2015 р.) / уклад. : І. В. Андронов, М. В. Волкова, Р. Ф. Гонгало. Одеса : Фенікс, 2015. С. 129-132.
2. Алямкін В. В.Договір поставки як різновид договору оптової купівлі-продажу. Науковий вісник Національного університету державної податковоїслужби України (економіка, право). 2013. № 2. С. 215-220.
3. Безклубий І. А. Договір позики та його співвідношення з кредитним договором. Бюлетень Міністерства юстиції України. 2007. № 5. С. 57-67.
4. Бервено С.М. Проблеми договірного права України. Монографія.Київ. ЮрінкомІнтер, 2006. 392 с.
5. Богославець В. Фізична особа суб’єкт - надання правових послуг. Підприємництво, господарство і право. 2007. №5. С. 16-19.
6. Братель О. Г.Цивільне право України. Київ. Вид. О. С. Ліпкан, 2010. 256 с.
7. М. И. Брагинский,В. В. Витрянский.Договорное право. Кн. 1. Общие положения. М 3-е изд., стер. М. : Статут, 2011. 847 с.
8. Договір як універсальнаправоваконструкція :монографія /А. П. Гетьман, В. І. Борисова, О. П. Євсєєв та ін. ; за ред. А. П. Гетьмана,В. І. Борисової. X. : Право, 2012. 432 с.
9. Заіка Ю.О. Спадкове право України: Навч. посібник. К.:Істина, 2006. 216 с.
10. Міхно О. І. Припинення договору за цивільним законодавством України: монографія. К., 2009. 224 с.
Методи і критерії оцінювання:
Оцінюються усне опитування на практичних заняттях; виступ на практичних заняттях із рефератом, доповіддю, участь у дискусії тощо; тестування знань студентів із відповідної теми лекційного курсу, вирішення практичних завдань, вправ тощо; виконання домашнього завдання; екзамен.