Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Системи теплопостачання і оптимізація режимів їх роботи

Спеціальність: Теплоенергетика
Код дисципліни: 6.144.00.O.62
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Теплоенергетика, теплові та атомні електричні станції
Лектор: асистент., Ялечко Володимир Іванович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Знати:
типи та характеристики парових та водогрійних котлів, парових та газових турбін; теплові схеми ТЕЦ, АТЕЦ та котелень, оптимальні параметри та режими їх роботи; магістральні теплові мережі, оптимальні види теплоносіїв, оптимальні теплові та гідравлічні режими їх роботи; перспективні установки та способи теплозабезпечення; класифікацію систем теплопостачання та теплових навантажень;тепловий та гідравлічний розрахунки теплових мереж; будову і принцип дії теплофікаційного обладнання ТЕЦ; будову і принцип дії обладнання теплових пунктів (підстанцій); будову і принцип дії обладнання теплових мереж.
вміти:
–розраховувати теплову потужність абонентів на опалення, вентиляцію, гаряче водопостачання; виконувати гідравлічний розрахунок теплових водяних та парових мереж;
виконувати тепловий розрахунок теплових мереж; вибирати необхідне устаткування та визначати оптимальні режими його використання; визначати показники використання систем теплопостачання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Технічна термодинаміка та теплопередача;
• Теплотехнологічні процеси, апарати, помпи, вентилятори, компресори;
Короткий зміст навчальної програми:
Джерела і споживачі теплоти. Класифікація систем теплопостачання. Теплоносії у системах теплопостачання. Сучасні централізовані системи теплопостачання. Сучасні децентралізовані системи теплопостачання. Класифікація котелень в системах теплопостачання. Класифікація парових та водогрійних котлів. Допоміжні системи і пристрої котельних установок. Тепловий баланс і теплова економічність котельної установки. Подальший розвиток котельної техніки. Класифікація та графіки теплових навантажень. Визначення витрати теплоти на вентиляцію, гаряче водопостачання, технологічні потреби. Способи регулювання та налагодження теплових мереж. Захист теплових мереж від корозії. Теплопостачання від теплоелектроцентралей (ТЕЦ). Атомні ТЕЦ і атомні котельні. Експлуатація зовнішніх систем теплопостачання. Комплексні енергозберігаючі системи теплопостачання.
Рекомендована література:
1. М.О. Прядко, В.І. Павелко, С.М. Василенко Теплові мережі. – Навчальний посібник/ за ред. М.О. Прядка. – К.: Алера, 2005. – 227 с.
2. Ратушняк Г.С., Попова Г.С. Енергозбереження та експлуатація систем теплопостачання. Навчальний посібник. – Вінниця: ВНТУ, 2002. – 120 с.
3. Ткаченко С.Й., Чепурний М.М., Степанов Д.В. Розрахунки теплових схем і основи проектування джерел теплопостачання. Навчальний посібник. – Вінниця. ВНТУ, 2005. – 137 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, звіти з практичних робіт, усне опитування, (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід-екзамен): письмово-усна форма (70%)