Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Автоматизоване управління технологічними процесами
Навчальна дисципліна
Спеціальні вимірювальні прилади та системи харчової та переробної промисловості
Спеціальність: Автоматизоване управління технологічними процесами
Код дисципліни: 7.151.01.E.43
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: доцент, к.т.н. Васильківський Ігор Степанович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен:
– знати тенденції розвитку технічних засобів для вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості; методи вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості; фізичну суть процесів, що відбуваються при вимірюванні технологічних параметрів; принципи побудови приладів для вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості; основні типи стандартних первинних перетворювачів та вторинних приладів для вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості;
– уміти вибрати метод вимірювання конкретного технологічного параметру, прилад, який реалізує цей метод, а також межі вимірювання приладу та його інші метрологічні характеристики; розраховувати параметри приладів для переградуювання на новий діапазон вимірювання; розробляти нестандартні первинні перетворювачі для вимірювання технологічний параметрів в харчовій та переробній промисловості; проводити діагностику придатності та метрологічної надійності приладів та систем автоматичного контролю в харчовій та переробній промисловості.
– знати тенденції розвитку технічних засобів для вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості; методи вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості; фізичну суть процесів, що відбуваються при вимірюванні технологічних параметрів; принципи побудови приладів для вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості; основні типи стандартних первинних перетворювачів та вторинних приладів для вимірювання технологічних параметрів харчової та переробної промисловості;
– уміти вибрати метод вимірювання конкретного технологічного параметру, прилад, який реалізує цей метод, а також межі вимірювання приладу та його інші метрологічні характеристики; розраховувати параметри приладів для переградуювання на новий діапазон вимірювання; розробляти нестандартні первинні перетворювачі для вимірювання технологічний параметрів в харчовій та переробній промисловості; проводити діагностику придатності та метрологічної надійності приладів та систем автоматичного контролю в харчовій та переробній промисловості.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
- Технологічні вимірювання та прилади;
- Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації;
- Технічні засоби автоматизації.
Кореквізити:
- Автоматизація та оптимізація теплоенергетичних процесів.
- Технологічні вимірювання та прилади;
- Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації;
- Технічні засоби автоматизації.
Кореквізити:
- Автоматизація та оптимізація теплоенергетичних процесів.
Короткий зміст навчальної програми:
Особливості систем автоматичного контролю технологічних параметрів харчової та переробної промисловості. Спеціальні методи і прилади для вимірювання температури. Методика вимірювання температури в технологічному процесі харчової та переробної промисловості контактними та безконтактними методами, похибки при вимірюванні, способи їх врахування та зменшення; правила встановлення термоперетворювачів. Вимірювання теплових величин. Калориметри для твердих, рідких і газоподібних речовин. Тепломіри та лічильники тепла. Спеціальні методи і прилади для вимірювання кількості та витрат рідин, газів і пари, а також - сипких матеріалів. Вимірювання рівня рідин та сипучих матеріалів в різних апаратах харчової та переробної промисловості. Спеціальні методи і прилади для автоматичного вимірювання якості рідин. Електродні перетворювачі та температурна компенсація в кондуктометричних аналізаторах рідин. Автоматичне вимірювання вологості сипучих і волокнистих матеріалів. Газовий аналіз на підприємствах харчової та переробної промисловості. Газові і рідинні хроматографи.
Рекомендована література:
1. Измерения в промышленности. Под ред. П. Профоса. Перевод с нем. под ред. Д.И. Агейкин; - М.: Металургия, 1980. 648с.
2. Рішан О.Й. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади. – К.: НУХТ, 2007. –162 с.
3. Башкеева Г.Е. Физико-химические методы анализа продуктов питания: учебно-методическое пособие. – Нижнекамск: НХТИ ФГБОУ ВПО «КНИТУ», 2015. – 102 с.
2. Рішан О.Й. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади. – К.: НУХТ, 2007. –162 с.
3. Башкеева Г.Е. Физико-химические методы анализа продуктов питания: учебно-методическое пособие. – Нижнекамск: НХТИ ФГБОУ ВПО «КНИТУ», 2015. – 102 с.
Методи і критерії оцінювання:
- поточний контроль (30%): письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування;
- підсумковий контроль (70%, екзамен).
- підсумковий контроль (70%, екзамен).