Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Автоматизоване управління технологічними процесами
Навчальна дисципліна
Основи біохімії та мікробіології
Спеціальність: Автоматизоване управління технологічними процесами
Код дисципліни: 7.151.01.E.38
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Косів Руслана Богданівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• принципи будови біологічних макромолекул, їх перетворень і фізико-хімічних процесів, які лежать в основі життєдіяльності мікроорганізмів; принципи структурної організації, живлення, метаболізму та систематики мікроорганізмів;
• методи визначення основних властивостей біологічних макромолекул і морфологічної ідентифікації мікроорганізмів;
• засади біохімічних і мікробіологічних процесів харчових технологій
• методи визначення основних властивостей біологічних макромолекул і морфологічної ідентифікації мікроорганізмів;
• засади біохімічних і мікробіологічних процесів харчових технологій
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Технологія виробництв харчової та переробної промисловості
• Процеси та апарати харчової та переробної промисловості
• Процеси та апарати харчової та переробної промисловості
Короткий зміст навчальної програми:
Будова, класифікація, номенклатура, властивості та роль біологічних макромолекул: вуглеводів, нуклеотидів і нуклеїнових кислот, ліпідів, амінокислот і білків. Структура та механізм дії ферментів, принципи ферментативного каталізу. Утворення, перетворення та зберігання енергії в клітині. Морфологія, особливості росту та розмноження, роль і використання мікроорганізмів: бактерій, дріжджоподібних і мікроскопічних грибів. Особливості живлення, способи культивування та закономірності розмноження мікробів. Вплив чинників на їх життєдіяльність. Взаємозв?язок між мікро- та макроорганізмами
Рекомендована література:
1. Петров, О. А. Основы биохимии: Учебное пособие / О. А. Петров, М. Е. Клюева, О. В. Малкова. – Иваново, 2008. – 48 с.
2. Филиппович Ю. Б. Основы биохимии / Ю. Б. Филиппович. – М.: «Агар», 1999. – 512 с.
3. Пилькевич Н. Б. Основы микробиологии: Учебное пособие / Н. Б. Пилькевич, А. А. Виноградов, Е. Д. Боярчук. – Луганск: Альма-матер, 2008. – 192 с.
4. Тимощенко Л. В. Основы микробиологии и биотехнологии: учебное пособие / Л. В. Тимощенко, М. В. Чубик, А. Н. Пестряков. – Томск: Изд-во ТПУ, 2011. – 194 с.
2. Филиппович Ю. Б. Основы биохимии / Ю. Б. Филиппович. – М.: «Агар», 1999. – 512 с.
3. Пилькевич Н. Б. Основы микробиологии: Учебное пособие / Н. Б. Пилькевич, А. А. Виноградов, Е. Д. Боярчук. – Луганск: Альма-матер, 2008. – 192 с.
4. Тимощенко Л. В. Основы микробиологии и биотехнологии: учебное пособие / Л. В. Тимощенко, М. В. Чубик, А. Н. Пестряков. – Томск: Изд-во ТПУ, 2011. – 194 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід - залік): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (контрольний захід - залік): письмово-усна форма (70%)