Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи біотехнічних досліджень

Спеціальність: Біомедична інженерія
Код дисципліни: 6.163.02.E.90
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Лозинський Василь Іванович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Знати: вимоги до оформлення результатів наукового дослідження, та презентації та захисту. поняття і терміни: наука, гіпотеза, теорія, наукова парадигма, наукова ідея, дослідження фундаментальне і прикладне, вчений ступінь, вчене звання, об’єкт досліджень, предмет досліджень, методологія, метод, моделювання, системний підхід, судження, умовивід, аналіз, синтез, індукція, дедукція, реферат, тези, доповіді, наукова стаття, монографія, дисертація, автореферат, анотація, рецензія (відзив), каталог, бібліографія, винахід; принципи: науковості, актуальності наукового дослідження, системності, абстрагування, формалізації, достовірності та об’єктивності наукової інформації, наступності та логічної послідовності, математизації та автоматизації наукових досліджень.
Володіти основними тематичними поняттями, методами збору наукової інформації, способами обрахунку достовірності отриманих експериментальних даних.
Вміти визначати проблему, напрям та завдання наукового дослідження; користуватися бібліографічними джерелами, аналізувати та систематизувати інформацію наукового характеру; організовувати наукове дослідження у біотехнічних науках; пояснювати отримані результати досліджень, складати за вимогами бібліографічний опис, робити посилання на його джерела; оформлювати за чинними в Україні вимогами студентські науково-дослідні роботи з біотехніки – реферати, курсові, випускові роботи; презентувати і захищати наукові роботи з біотехнічних наук; складати рецензії та відгуки на наукові роботи.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
1. Вища математика, частина 1,2,3.
2. Фізика, частина 1,2.
3. Компонентна база біомедичної апаратури
4. Основи матеріалознавства
Кореквізити:
5. Експлуатація біомедичних апаратів
Короткий зміст навчальної програми:
Концептуально-теоретичні засади науки. Історичні етапи розвитку науки та її біотехнічних галузей. Методологія наукових досліджень. Системність у науковому пізнанні. Наукова і технічна інформація. Винахідництво і раціоналізаторство в біотехніці. Загальна методика наукової творчості. Організація науково-дослідної роботи у галузі біотехніки. Основні вимоги до оформлення наукових робіт. Захист наукових робіт.
Рекомендована література:
1. Грищенко І.М., Григоренко О.М., Борисенко В.О. Основи наукових досліджень: Навч. посіб. – К.: Київ. Нац. торг. екон. ун-т, 2001. – 186 с.
2. Ковальчук В.В., Моїсєєв Л.М. Основи наукових досліджень: Навч. посіб. – К.: „Професіонал”, 2004. – 208 с.
3. Мороз І.В. Кваліфікаційні роботи у педагогічному ВУЗі. Методика написання, правила оформлення і порядок захисту. – К.: 2002. – 103 с. 4. Пилипчик М.І., Григор'єв А.С., Шостак В.В. Основи наукових досліджень. Підручник. – К.: Знання, 2007. – 270 с.
5. Сидякин В.Г., Сотников Д.И., Сташков А.М. Основы научных исследований. Биология. – К.: Высш. шк., 1987. – 197 с.
6. Філіпченко А.С. Основи наукових досліджень: конспект лекцій. – К.: Академвидав, 2005. – 208 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль: письмові звіти з практичних робіт, усне опитування (30%);
Підсумковий контроль: контрольний захід, екзамен — письмово-усна форма (70%).