Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Qualimetry
Major: Metrology and Information-measuring Technology
Code of Subject: 6.152.04.E.143
Credits: 5
Department: Measuring Information Technologies
Lecturer: Associate Professor Victor Kuts
Semester: 5 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
- to know basic information about the quality of products, their types and classification;
- know the methods for determining the numerical values of quality;
- know the characteristics of expert method for determining the weight coefficients of quality indicators;
- to know the scope of quality control methods;
- be able to choose quality characterizing the properties of the product;
- be able to make optimal use of methods of quality assessment in terms of the required accuracy of estimates and minimal material costs;
- be able to process the results mathematically determine the numerical values of quality;
- be able to use the standards, reference and educational literature on the basics of quality control
- know the methods for determining the numerical values of quality;
- know the characteristics of expert method for determining the weight coefficients of quality indicators;
- to know the scope of quality control methods;
- be able to choose quality characterizing the properties of the product;
- be able to make optimal use of methods of quality assessment in terms of the required accuracy of estimates and minimal material costs;
- be able to process the results mathematically determine the numerical values of quality;
- be able to use the standards, reference and educational literature on the basics of quality control
Required prior and related subjects:
Higher mathematics
Physics
Methods and tools for measuring, testing and control
Typical processes in manufacturing and services
Physics
Methods and tools for measuring, testing and control
Typical processes in manufacturing and services
Summary of the subject:
Qualimetry as the science of quality products and methods of their determination. Basic concepts and definitions. How metrology quality control and other sciences. Classification of industrial products. Classification properties and quality products. Recommendations for the formation range of quality products in modern conditions. The principles which formed quality control. Purpose and Quality Assessment procedure. Methods for determining values of quality. Definition and standard brakuvalnyh Quality Score. The choice of basic samples for evaluation of quality. Methods for determining the weight coefficients of performance quality. Problems in expert methods. Training expert survey. The scales used for peer review of quality. Procedure attitude for experts. Differential method for evaluating quality. Comprehensive evaluation of quality indicators. Mixed (combined) method of evaluating quality. Advantages and disadvantages of differentiated, complex and mixed methods of quality assessment. Features of application of methods of quality control. The differences in assessing the quality of products for different consumer groups. Implementation of heterogeneity factor of quality products. Consideration of obsolescence of products when assessing quality. Factor veto. Assessment of quality products in a market economy. Principles for evaluation of service quality. Key indicators of service quality. Methods for determining values of service quality. Evaluation quality. Analysis of the current quality control problems and solutions
Recommended Books:
Куць В.Р., Столярчук П.Г., Друзюк В.М. Квалімертія: Навч. Посібник – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012 – 282 с.
2. Бубела Т.З., Столярчук П.Г., Походило Є.В., Міхалєва М.С., Ванько В.М. Методи та засоби визначення показників якості продукції: Навч. Посібник – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 292 с.
3. Азгальдов Г.Г., Райхман Э.П. О квалиметрии. М., Изд-во стандартов, 1973. – 172 с.
4. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров (основы квалиметрии). М.: Экономика, 1982. – 256 с.
5. Азгальдов Г.Г. Квалиметрии – 30 лет: итоги и перспективы. // Стандарты и качество. – 1999. – № 1. – С. 30 – 36.
6. Андрианов Ю.М., Субетто А.И. Квалиметрия в приборостроении и машиностроении. – Л.: Машиностроение, 1990. – 224 с.
7. Фомин В.Н. Квалиметрия. Управление качеством. Сертификация. – М.: ТАНДЕМ, ЭКМОС, 2000. – 320 с.
8. Управління якістю. Сертифікація: Навч. посіб. / Р.В. Бичківський, П.Г. Столярчук, Л.І. Сопільник, О.О. Калинський. – К.: Школа, 2005. – 432 с.
9. Гличев А.В., Рабинович Г.О., Примаков М.И., Сыницын М.М. Прикладные вопросы квалиметрии.; Под. общ. ред. А.В. Гличева. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 136 с.
10. ДСТУ 2925 – 94 Якість продукції. Оцінювання якості. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1995. – 24 с.
11. ДСТУ Б А.1.1 – 11 – 94 Система стандартизації та нормування в будівництві. Показники якості і методи оцінки рівня якості продукції. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1999. – 39 с.
12. Оценка качества электроизмерительных приборов / Л.Г. Тульчин, А.М. Хаскин, В.Д.Шаповалов. – Л.: Энергоиздат. Ленингр. отд-ние, 1982. – 216 с.
13. Засименко В.М. Основи теорії планування експерименту: Навчальний посібник з курсу „теорія планування експерименту”. – Львів: Видавництво Державного університету „Львівська політехніка”, 2000. – 205 с.
2. Бубела Т.З., Столярчук П.Г., Походило Є.В., Міхалєва М.С., Ванько В.М. Методи та засоби визначення показників якості продукції: Навч. Посібник – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 292 с.
3. Азгальдов Г.Г., Райхман Э.П. О квалиметрии. М., Изд-во стандартов, 1973. – 172 с.
4. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров (основы квалиметрии). М.: Экономика, 1982. – 256 с.
5. Азгальдов Г.Г. Квалиметрии – 30 лет: итоги и перспективы. // Стандарты и качество. – 1999. – № 1. – С. 30 – 36.
6. Андрианов Ю.М., Субетто А.И. Квалиметрия в приборостроении и машиностроении. – Л.: Машиностроение, 1990. – 224 с.
7. Фомин В.Н. Квалиметрия. Управление качеством. Сертификация. – М.: ТАНДЕМ, ЭКМОС, 2000. – 320 с.
8. Управління якістю. Сертифікація: Навч. посіб. / Р.В. Бичківський, П.Г. Столярчук, Л.І. Сопільник, О.О. Калинський. – К.: Школа, 2005. – 432 с.
9. Гличев А.В., Рабинович Г.О., Примаков М.И., Сыницын М.М. Прикладные вопросы квалиметрии.; Под. общ. ред. А.В. Гличева. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 136 с.
10. ДСТУ 2925 – 94 Якість продукції. Оцінювання якості. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1995. – 24 с.
11. ДСТУ Б А.1.1 – 11 – 94 Система стандартизації та нормування в будівництві. Показники якості і методи оцінки рівня якості продукції. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1999. – 39 с.
12. Оценка качества электроизмерительных приборов / Л.Г. Тульчин, А.М. Хаскин, В.Д.Шаповалов. – Л.: Энергоиздат. Ленингр. отд-ние, 1982. – 216 с.
13. Засименко В.М. Основи теорії планування експерименту: Навчальний посібник з курсу „теорія планування експерименту”. – Львів: Видавництво Державного університету „Львівська політехніка”, 2000. – 205 с.
Assessment methods and criteria:
oral examination, design work (25%);
final control (75% control measure, test); writing, oral form (75%)
final control (75% control measure, test); writing, oral form (75%)
Qualimetry
Major: Metrology and Information-measuring Technology
Code of Subject: 6.152.06.E.196
Credits: 5
Department: Measuring Information Technologies
Lecturer: Associate Professor Victor Kuts
Semester: 5 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
- to know basic information about the quality of products, their types and classification;
- know the methods for determining the numerical values of quality;
- know the characteristics of expert method for determining the weight coefficients of quality indicators;
- to know the scope of quality control methods;
- be able to choose quality characterizing the properties of the product;
- be able to make optimal use of methods of quality assessment in terms of the required accuracy of estimates and minimal material costs;
- be able to process the results mathematically determine the numerical values of quality;
- be able to use the standards, reference and educational literature on the basics of quality control
- know the methods for determining the numerical values of quality;
- know the characteristics of expert method for determining the weight coefficients of quality indicators;
- to know the scope of quality control methods;
- be able to choose quality characterizing the properties of the product;
- be able to make optimal use of methods of quality assessment in terms of the required accuracy of estimates and minimal material costs;
- be able to process the results mathematically determine the numerical values of quality;
- be able to use the standards, reference and educational literature on the basics of quality control
Required prior and related subjects:
Higher mathematics
Physics
Methods and tools for measuring, testing and control
Typical processes in manufacturing and services
Physics
Methods and tools for measuring, testing and control
Typical processes in manufacturing and services
Summary of the subject:
Qualimetry as the science of quality products and methods of their determination. Basic concepts and definitions. How metrology quality control and other sciences. Classification of industrial products. Classification properties and quality products. Recommendations for the formation range of quality products in modern conditions. The principles which formed quality control. Purpose and Quality Assessment procedure. Methods for determining values of quality. Definition and standard brakuvalnyh Quality Score. The choice of basic samples for evaluation of quality. Methods for determining the weight coefficients of performance quality. Problems in expert methods. Training expert survey. The scales used for peer review of quality. Procedure attitude for experts. Differential method for evaluating quality. Comprehensive evaluation of quality indicators. Mixed (combined) method of evaluating quality. Advantages and disadvantages of differentiated, complex and mixed methods of quality assessment. Features of application of methods of quality control. The differences in assessing the quality of products for different consumer groups. Implementation of heterogeneity factor of quality products. Consideration of obsolescence of products when assessing quality. Factor veto. Assessment of quality products in a market economy. Principles for evaluation of service quality. Key indicators of service quality. Methods for determining values of service quality. Evaluation quality. Analysis of the current quality control problems and solutions
Recommended Books:
Куць В.Р., Столярчук П.Г., Друзюк В.М. Квалімертія: Навч. Посібник – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012 – 282 с.
2. Бубела Т.З., Столярчук П.Г., Походило Є.В., Міхалєва М.С., Ванько В.М. Методи та засоби визначення показників якості продукції: Навч. Посібник – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 292 с.
3. Азгальдов Г.Г., Райхман Э.П. О квалиметрии. М., Изд-во стандартов, 1973. – 172 с.
4. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров (основы квалиметрии). М.: Экономика, 1982. – 256 с.
5. Азгальдов Г.Г. Квалиметрии – 30 лет: итоги и перспективы. // Стандарты и качество. – 1999. – № 1. – С. 30 – 36.
6. Андрианов Ю.М., Субетто А.И. Квалиметрия в приборостроении и машиностроении. – Л.: Машиностроение, 1990. – 224 с.
7. Фомин В.Н. Квалиметрия. Управление качеством. Сертификация. – М.: ТАНДЕМ, ЭКМОС, 2000. – 320 с.
8. Управління якістю. Сертифікація: Навч. посіб. / Р.В. Бичківський, П.Г. Столярчук, Л.І. Сопільник, О.О. Калинський. – К.: Школа, 2005. – 432 с.
9. Гличев А.В., Рабинович Г.О., Примаков М.И., Сыницын М.М. Прикладные вопросы квалиметрии.; Под. общ. ред. А.В. Гличева. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 136 с.
10. ДСТУ 2925 – 94 Якість продукції. Оцінювання якості. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1995. – 24 с.
11. ДСТУ Б А.1.1 – 11 – 94 Система стандартизації та нормування в будівництві. Показники якості і методи оцінки рівня якості продукції. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1999. – 39 с.
12. Оценка качества электроизмерительных приборов / Л.Г. Тульчин, А.М. Хаскин, В.Д.Шаповалов. – Л.: Энергоиздат. Ленингр. отд-ние, 1982. – 216 с.
13. Засименко В.М. Основи теорії планування експерименту: Навчальний посібник з курсу „теорія планування експерименту”. – Львів: Видавництво Державного університету „Львівська політехніка”, 2000. – 205 с.
2. Бубела Т.З., Столярчук П.Г., Походило Є.В., Міхалєва М.С., Ванько В.М. Методи та засоби визначення показників якості продукції: Навч. Посібник – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 292 с.
3. Азгальдов Г.Г., Райхман Э.П. О квалиметрии. М., Изд-во стандартов, 1973. – 172 с.
4. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров (основы квалиметрии). М.: Экономика, 1982. – 256 с.
5. Азгальдов Г.Г. Квалиметрии – 30 лет: итоги и перспективы. // Стандарты и качество. – 1999. – № 1. – С. 30 – 36.
6. Андрианов Ю.М., Субетто А.И. Квалиметрия в приборостроении и машиностроении. – Л.: Машиностроение, 1990. – 224 с.
7. Фомин В.Н. Квалиметрия. Управление качеством. Сертификация. – М.: ТАНДЕМ, ЭКМОС, 2000. – 320 с.
8. Управління якістю. Сертифікація: Навч. посіб. / Р.В. Бичківський, П.Г. Столярчук, Л.І. Сопільник, О.О. Калинський. – К.: Школа, 2005. – 432 с.
9. Гличев А.В., Рабинович Г.О., Примаков М.И., Сыницын М.М. Прикладные вопросы квалиметрии.; Под. общ. ред. А.В. Гличева. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 136 с.
10. ДСТУ 2925 – 94 Якість продукції. Оцінювання якості. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1995. – 24 с.
11. ДСТУ Б А.1.1 – 11 – 94 Система стандартизації та нормування в будівництві. Показники якості і методи оцінки рівня якості продукції. Терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1999. – 39 с.
12. Оценка качества электроизмерительных приборов / Л.Г. Тульчин, А.М. Хаскин, В.Д.Шаповалов. – Л.: Энергоиздат. Ленингр. отд-ние, 1982. – 216 с.
13. Засименко В.М. Основи теорії планування експерименту: Навчальний посібник з курсу „теорія планування експерименту”. – Львів: Видавництво Державного університету „Львівська політехніка”, 2000. – 205 с.
Assessment methods and criteria:
oral examination, design work (25%);
final control (75% control measure, test); writing, oral form (75%)
final control (75% control measure, test); writing, oral form (75%)