Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Quality Management
Major: Metrology and Information-measuring Technology
Code of Subject: 6.152.06.E.212
Credits: 5
Department: Measuring Information Technologies
Lecturer: Roman Baitsar, Ph.D. in Tech. Sciences., Prof.
Semester: 7 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
know the basic theory of quality, basic concepts and definitions;
- know the stages of creation and development of quality products, methods for their support;
- know the main provisions of national and international standards ISO ISO: 9001-9004, 17024, 17025, 14001 with provide. quality and quality management;
- know the regulations to develop, implement and saved;
- assess the efficiency and effectiveness of the operation saved;
- know how to improve the functioning of QMS in the manufacturing sector and the service sector;
- know the characteristics of integrated QMS implementation.
- know the stages of creation and development of quality products, methods for their support;
- know the main provisions of national and international standards ISO ISO: 9001-9004, 17024, 17025, 14001 with provide. quality and quality management;
- know the regulations to develop, implement and saved;
- assess the efficiency and effectiveness of the operation saved;
- know how to improve the functioning of QMS in the manufacturing sector and the service sector;
- know the characteristics of integrated QMS implementation.
Required prior and related subjects:
1. Typical technological objects and processes.
2. Principles of technical regulation and consumer protection.
3. Qualimetry.
2. Principles of technical regulation and consumer protection.
3. Qualimetry.
Summary of the subject:
Basic theory of money. The concept and definition. Types of quality control. Quality management products and services. Assessment of quality. The stages of creation and development of quality products and methods for their support. The works of internationally renowned scientists in the field of quality E.Deminha, D.Dzhurana, F.Krosbi, A.Feyhenbauma, K.Isikavy, H.Tahuti. The principles of quality management. The feasibility of applying quality management systems. The approach to the development and implementation of QMS. Process approach. Policies and objectives in terms of quality. Quality Management for harmonized national standards. International and European standards as a regulatory framework for quality management. QMS requirements and product requirements. Responsibility of senior management in the QMS. Resource management. Planning of product and its production. Measurement, analysis and control in the current QMS. The processes of quality management system of marketing and market research to disposal and recycling. The processes of operational and strategic management in the QMS. Training, collection and systematization of information in the field of quality assurance. Quality management systems services. Structure of the quality of services, personnel and material resources. Quality management in testing laboratories, personnel management, quality management environment. Integrated Management System.
Recommended Books:
1. Бичківський Р.В. Управління якістю Навч. посібник. – Львів: Вид-во Нац. У-ту «Львівська політехніка», 2000.
2. Бичківський Р.В., Столярчук П.Г., Гамула П.Р. Метрологія, стандартизація, управління якістю. Львів: Вид-во Нац. у-ту «Львівська політехніка», 2002.
3. Шаповал М.І. Менеджмент якості: Підручник. –К.:Т-во «Знання», К00, 2003.
4. Величко О.М., Коломоєць Л.В, Гордієнко Т.Б. Системи управління підприємств і організацій: основи та нормативне забезпечення. Підручник. – Одеса: ВМВ, 2011.
5. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю та сертифікації. – Київ.: Укр. Фін. Ін-т. 2001.
6. Саранча Г. Метрологія, стандартизація, відповідність, акредитація та управління якістю: підручник – К.: Центр навчальної літератури, 2006.
7. Кириченко Л.С. Основи стандартизації, метрології та управління якістю: навч. посібник . –К.: КНТЕУ, 2001.
8. Окрепилов В.В. Управління якістю. – М.: Економіка, 1998.
9. Доманцевич Н.І., Полікарпов І.С., Яцишин Б.П. – К.: НМЦ «Укоопосвіта», 1997.
10. Забезпечення якості косметичних засобів: метод. вказівки з курсу «Управління якічстю» для проведення практичних занять зі студентами напряму 6.051002 «Метрологія, стандартизація та сертифікація» /уклад.: Ю.М.Кордіяка, М.М.Скорлоздра, Р.І.Байцар. – Львів: Вид. Львівської політехніки, 2013.
11. Методика оцінювання СУЯ постачальників: метод. вказівки до сам. роботи студентів з курсу «Управління якістю»/уклад.: Р.І.Байцар, В.М.Друзюк, А.В.Гунькало. –Львів: Вид. Львів. політехніки, 2013.
2. Бичківський Р.В., Столярчук П.Г., Гамула П.Р. Метрологія, стандартизація, управління якістю. Львів: Вид-во Нац. у-ту «Львівська політехніка», 2002.
3. Шаповал М.І. Менеджмент якості: Підручник. –К.:Т-во «Знання», К00, 2003.
4. Величко О.М., Коломоєць Л.В, Гордієнко Т.Б. Системи управління підприємств і організацій: основи та нормативне забезпечення. Підручник. – Одеса: ВМВ, 2011.
5. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю та сертифікації. – Київ.: Укр. Фін. Ін-т. 2001.
6. Саранча Г. Метрологія, стандартизація, відповідність, акредитація та управління якістю: підручник – К.: Центр навчальної літератури, 2006.
7. Кириченко Л.С. Основи стандартизації, метрології та управління якістю: навч. посібник . –К.: КНТЕУ, 2001.
8. Окрепилов В.В. Управління якістю. – М.: Економіка, 1998.
9. Доманцевич Н.І., Полікарпов І.С., Яцишин Б.П. – К.: НМЦ «Укоопосвіта», 1997.
10. Забезпечення якості косметичних засобів: метод. вказівки з курсу «Управління якічстю» для проведення практичних занять зі студентами напряму 6.051002 «Метрологія, стандартизація та сертифікація» /уклад.: Ю.М.Кордіяка, М.М.Скорлоздра, Р.І.Байцар. – Львів: Вид. Львівської політехніки, 2013.
11. Методика оцінювання СУЯ постачальників: метод. вказівки до сам. роботи студентів з курсу «Управління якістю»/уклад.: Р.І.Байцар, В.М.Друзюк, А.В.Гунькало. –Львів: Вид. Львів. політехніки, 2013.
Assessment methods and criteria:
Oral interviews, reference work (30%);
Final control (control measure, exam): Written, oral form (70%).
Final control (control measure, exam): Written, oral form (70%).