Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

До 140-річчя Астрономічної обсерваторії Львівської політехніки в Університеті проведуть міжнародну конференцію

15 листопада 2017, 14:25
За матеріалами ЗІК

16–17 листопада 2017 року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Астрономічна обсерваторія Львівської політехніки: історія і сучасність (1877–2017)», присвячена 140-річчю обсерваторії. Почнеться вона о 10:00 в Актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка».

Конференцію проводять для обміну інформацією, досвідом та ідеями використання сучасних методів космічної геодезії, сприяння науковим дослідженням у галузі природничо-математичних дисциплін (астрономії, геодезії, геофізики) та об’єднання зусиль науковців у справі реалізації перспективних розробок.

У роботі конференції візьмуть участь провідні спеціалісти цієї галузі. Вони розглянуть питання про сучасний стан астрономії та перспективи її розвитку, космічну геодезію та геодинаміку, застосування методів космічної геодезії для моніторингу Землі. Зокрема, з доповідями виступлять:

  • Федір Заблоцький, Степан Савчук, Любов Янків-Вітковська. Кафедра вищої геодезії та астрономії. Астрономічна обсерваторія та метеорологічна станція
  • Александр Дрбал, Карел Радєй, Іржі Лехнер. Професор Домінік Зброжек (1832–1889) – засновник і перший директор астрономічної обсерваторії Львівської політехніки
  • Олег Петрук. Три осередки астрономії у Львові першої половини ХХ століття
  • Любов Янків-Вітковська. Львівське астрономічне товариство – 20 років діяльності
  • Тетяна Скороход. Сучасний стан астрономічної освіти та можливий шлях її розвитку

Співголовами конференції є ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало і директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України академік Ярослав Яцків.

Заключне пленарне засідання, на якому буде представлено доповіді та підведено підсумки конференції, заплановане на 10:00 17 листопада в Актовій залі головного корпусу Львівської політехніки.

Любов Янків-Вітковської. Історична довідка про Астрономічну обсерваторію Львівської політехніки