Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Одна з найдавніших обсерваторій України: з нагоди ювілею обсерваторії Університету відбулася конференція

23 листопада 2017, 14:29
Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»

Сьогодні тут проводять GPS-спостереження на станції SHAZ. А починалося все зі створення метеостанції, за рік по відкритті обсерваторії 1877 року, невдовзі – сейсмічної станції. Згодом, від 1912 року, тут уже проводили реальні астрономічні дослідження й діяла регулярна служба часу.

Цікаво, що астрономічну обсерваторію, яка святкує 140-річчя, будували разом із теперішнім головним корпусом за проектом професора Ю. Захарієвича. Свого часу її очолювали відомі науковці-геодезисти: Домінік Зброжек, Вацлав Ласка, Люція Грабовський, Юзеф Різнер, адже від початку основним напрямком досліджень тут була геодезія та її зв’язок зі спостережною астрономією, хоча на базі обсерваторії здійснювали астрометричні вимірювання об’єктів Сонячної системи та астрономічні спектральні дослідження. До червня-липня 1941 року тут активно відбувалися астрономічні спостереження, а під час війни – лише метеоспостереження. За радянщини досліджували теорії фігури Землі. За незалежної України в астрономічній обсерваторії розробили програмні засоби, від 1993 року тут з’явилися перші GPS-спостереження.

Із нагоди ювілею однієї з найдавніших обсерваторій України та Центральної Європи відбулася Міжнародна наукова конференція «Астрономічна обсерваторія Львівської політехніки: історія і сучасність». У заході взяли участь науковці з Польщі, а чеські колеги, які з об’єктивних причин не змогли прибути, надіслали свою презентацію.

До ювілею обсерваторії другокурсниці кафедри дизайну та основ архітектури Віола Радомська і Вікторія Косточка під керівництвом асистента Мар’яни Дубової створили об’єкт «Галактика».