Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

За програмою подвійних дипломів з Вищою школою Нойбранденбурга вчаться найкращі студенти Інституту геодезії

20 вересня 2019, 15:22
Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»

Завдяки багаторічній співпраці Інституту геодезії з Вищою школою м. Нойбранденбург (Німеччина) німецькі та українські бакалаври щороку беруть участь у практиках за обміном, магістри навчаються за програмою подвійних дипломів, а вже цьогоріч наші доктори філософії розпочинають навчатися в аспірантурі Вищої школи.

13-й рік поспіль тісно та плідно співпрацюють факультет прикладних наук Вищої школи і кафедра вищої геодезії та астрономії. Тож традиційно щороку в червні наші бакалаври-геодезисти вирушають до Німеччини на науково-навчальні практики, а за два місяці німецькі студенти вже перебувають у Львівській політехніці. Тут вони працюють у лабораторіях, наукових установах, на електростанції, в астрономічній обсерваторії, на еталонному геодезичному обладнанні.

Науковці та студенти-геодезисти Політехніки активно долучаються до участі у міжнародних конференціях, що відбуваються у Німеччині.

– Наші студенти там проявляють себе на доволі високому рівні. Ми досліджуємо актуальну проблематику, на цій основі готуємо статті, публікуємо їх у німецьких та українських фахових журналах. Наші студенти зазвичай виборюють доволі високі місця, наприклад, цьогоріч один учасник здобув перемогу, другий – третє місце. Вони змагалися зі студентами з-понад 10-ти країн світу. Серед їхніх конкурентів були бразильці, болгари, сирійці, іспанці та, звісно, німці, – розповідає заступник директора ІГДГ з міжнародної наукової співпраці Ігор Тревого.

У німецькому виші також активно стажуються аспіранти. І після завершення успішно захищають свої дисертації. Докторант Олег Іванчук після плідного стажування захистив докторську, а диплом отримав на останньому засіданні Вченої ради університету.

Німецькі науковці також виявляють зацікавлення до наших наукових заходів і щороку приїжджають до Львівської політехніки на конференції. Особливу увагу вони приділяють участі у найбільшій щорічній геологічній конференції «Геофорум».

Щороку п’ятеро-шестеро найкращих магістрів-другокурсників вирушають до Німеччини на навчання за програмою подвійних дипломів. Зазвичай навчання побудоване так, що вони пів року слухають лекції, мають практичні заняття, лабораторні, а наступного семестру здійснюють дослідження на геодезичних підприємствах. Після завершення річного навчання наші студенти повертаються до Львівської політехніки і тут у присутності комісії українських та німецьких професорів, а також проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв›язків Львівської політехніки Олега Матвійківа захищають свої дипломні дослідження – окремо для підтвердження німецького диплома, окремо – для українського.

Серед цьогорічних випускників, які 24 липня захистити подвійні дипломи, – Ірина Габлевич, яка навчалася за спеціальністю «коcмічний моніторинг Землі». Дівчина розповідає, яким було її навчання у німецькому виші:

– Усі дисципліни, які ми слухали, були на вибір. Однак закономірно, що обираєш близькі до свого фаху. Всі матеріали викладачі виставляють у віртуальне навчальне середовище. А ще всі предмети, навіть економічного чи комп’ютерного спрямування, які ми слухали, мають дотичність до геодезії. На тиждень у розкладі було 10–15 пар. Дуже багато практичних, лабораторних. Також робили вимірювання у печерах, шахтах. До кожного нашого студента було залучено німецького, який супроводжував і консультував.

Особливість навчання у Вищій школі м. Нойбранденбург у тому, що магістерські роботи там готують на виробництві, а не в університеті. Для цього студентів на пів року скеровують до науково-дослідних закладів і виробничих установ.

– Наші студенти готують дипломні дослідження надзвичайно високого рівня. Деякі представляють на конкурс молодих науковців у Німеччині. І здебільшого ці праці охоче публікують у німецьких фахових журналах, – наголошує Ігор Севірович.

І нічого дивного у таких здобутках немає, адже до Німеччини їдуть вчитися найкращі – хто має високе місце в рейтингу, знає англійську мову на рівні не нижчому, ніж В2, а німецьку – А2 або В1.

Тож із початком нового навчального року до Німеччини знову поїхали вчитися найкращі геодезисти магістратури Львівської політехніки.