Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Делегація представників турецьких університетів побувала у Львівській політехніці

9 листопада 2020, 11:16
Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки

Наприкінці жовтня до Політехніки завітали партнери у виконанні проєкту «Визначення дози експонування та ідентифікація радіоактивного джерела при радіаційних аваріях» за програмою НАТО «Наука заради миру та безпеки» – представники Університету Чукурова, м. Адана, та Університету Мерсіну, м. Мерсін.

Проєкт діятиме три роки. У ньому також бере участь Національний науковий центр радіаційної медицини Академії медичних наук України (м. Київ), Інститут фізики Польської академії наук (м. Варшава), Лікарня Університету Томаса Джефферсона (м. Філадельфія, Пенсильванія, США), Університет Окленду (м. Окленд, Нова Зеландія) та Медичний центр Шиби (м. Тель-га-Шомер, Ізраїль).

– Під час знайомства членів делегації із заступником директора ІТРЕ, деканом магістратури Миколою Кайданом координатор проєкту проф. Зейра Єґінджил (Університет Чукурова) наголосила на ключовій ролі участі команди Львівської політехніки у виконанні завдань проєкту. Саме тому свій перший робочий візит в умовах пандемії вона разом з проф. Касімом Куртом (університет Мерсін) здійснила саме до нас, – наголошує співдиректор проєкту від Львівської політехніки, професор кафедри напівпровідникової електроніки Сергій Убізський.

Загалом співпраця з Львівською політехнікою у тому напрямі розпочалася ще у 2013 році. Теперішній проєкт – уже другий проєкт НАТО, в якому турецькі та українськи науковці працюють разом. Метою цьогорічної зустрічі у Львівській політехніці було обговорення поточного стану досліджень за проєктом, знайомство з отриманими результатами партнерів, планування взаємодії в умовах пандемії та карантинних обмежень. Професор Сергій Убізський познайомив гостей зі станом розроблення так званого тандемного дозиметричного зчитувача, а гості розповіли про свої успіхи у поліпшенні дозиметричних характеристик нових керамічних матеріалів, які провадять в Університеті Чукурова, а також про результати дослідження їхніх люмінесцентних властивостей в Університеті Мерсін.