Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Залізниця з цифровим керуванням і 3D-принтер: студенти Хмельницької політехніки показали власні винаходи

16 жовтня 2020, 10:59
За матеріалами сайту «Суспільне / Новини»

Симулятор правил дорожнього руху, залізничний макет із цифровим керуванням, 3D-принтер – такі винаходи створюють під час навчання студенти Хмельницького політехнічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка». За словами директора навчального закладу Вадима Овчарука, кожен винахід студенти презентують як дипломну роботу під час випускних іспитів.

Студент третього курсу інженерного відділення Вадим Мостовий розробив 3D-принтер. Цей пристрій створює складні рухомі механізми без додаткового з’єднання. Вадим каже, що студенти можуть створювати потрібну деталь на комп’ютері.

Залізничний макет з цифровим керуванням – розробка студентів відділення комп’ютерної інженерії, розповідає четвертокурсник Дмитро Дмитришин: «Цей стенд створено завдяки зусиллям студентів для того, щоб студенти молодших курсів вивчали особливості роботи з мікроконтролерами та цифровим дистанційним керуванням. Стенд підтримує керування за допомогою комп’ютерів та всієї сучасної техніки».

Богдан Хмельницький – випускник коледжу, зараз працює викладачем на відділенні автомобільного транспорту. Симулятор правил дорожнього руху – його особиста розробка. Богдан зазначає, що аналоги такого пристрою в Україні коштують від 200 тисяч гривень. Йому на розробку вдалося витратити лише 16 тисяч.

Директор Хмельницького політехнічного коледжу Вадим Овчарук каже, що студенти створюють власні розробки, презентуючи їх як дипломні проєкти: «Кожного вступника і його батьків цікавить результат роботи. От якраз це і стало мотивацією для того, щоб наші студенти, виконуючи дипломні проєкти, могли в першу чергу створити той дипломний проєкт, який стає в пригоді безпосередньо в житті».

За словами директора, у Хмельницькому політехнічному коледжі винаходи студентів експонують на виставках для вступників.