Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Хімія канцерогенів
Спеціальність: Фармація, промислова фармація
Код дисципліни: 6.226.02.E.99
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: Проф., д.б.н. Гавриляк Вікторія
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати які канцерогени існують в природі та яким чином вони засмічують водойми, атмосферу, ґрунти, продукти харчування, питну воду;
• знати можливі шляхи проникнення канцерогенних агентів в біопродукцію;
• знати як класифікуються та оцінюються за ступенем дії антропогенні канцерогени та канцерогенні технології;
• знати методи контролю забруднення навколишнього середовища, критеріями якості якого є гранично допустимі концентрації для токсичних та канцерогенних речовин;
• вміти дослідити та організувати контроль забруднення навколишнього середовища.
• знати можливі шляхи проникнення канцерогенних агентів в біопродукцію;
• знати як класифікуються та оцінюються за ступенем дії антропогенні канцерогени та канцерогенні технології;
• знати методи контролю забруднення навколишнього середовища, критеріями якості якого є гранично допустимі концентрації для токсичних та канцерогенних речовин;
• вміти дослідити та організувати контроль забруднення навколишнього середовища.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Загальна та органічна хімія;
• Біологічна хімія та молекулярна біологія;
• Біологія і фізіологія з основами анатомії
кореквізити:
•
• Біологічна хімія та молекулярна біологія;
• Біологія і фізіологія з основами анатомії
кореквізити:
•
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні принципи канцерогенної небезпеки. Джерела забруднення біосфери канцерогенними речовинами органічної та неорганічної природи (природні катаклізми, техногенні катастрофи, метаболічні перетворення, антропогенні викиди). Забруднення харчових продуктів важкими металами. Забруднення продуктів харчування радіонуклідами. Забруднення нітратами та нітритами. Забруднення продуктів харчування метаболітами мікроорганізмів. Організація та нормативні документи щодо обмеження канцерогенних впливів. Гранично допустимі концентрації токсичних та канцерогенних речовин. Багатостадійність канцерогенезу. Ініціатори та промотори канцерогенезу. Профілактика раку.
Рекомендована література:
1. Беджер Г.М. Химические основы канцерогенной активности.-М.:Медицина,1966. – 124с.
2. Канцерогенные вещества. Справочник / А.Ф.Карамышевой / М.: Медицина, 1987. – 335 с.
3. Долл Р., Пито Р. Причины рака // Киев,1984. – 255 с.
4. Ильин Л.А., Книжников В.А. Гигиенические проблемы радиационного и химического канцерогенеза // М., 1979. – С. 20-33.
5. Косой Г.Х., Хесина А.Я. Полициклические ароматические углеводороды (ПАУ) в загрязнениях атмосферного воздуха крупного промышленного центра // Довкілля та здоров’я. – 1997. – №2. – С. 28-32.
6. Каплин В. Г. Основы экотоксикологии — М.; Издательство Колос, 2006. — 232 с.
2. Канцерогенные вещества. Справочник / А.Ф.Карамышевой / М.: Медицина, 1987. – 335 с.
3. Долл Р., Пито Р. Причины рака // Киев,1984. – 255 с.
4. Ильин Л.А., Книжников В.А. Гигиенические проблемы радиационного и химического канцерогенеза // М., 1979. – С. 20-33.
5. Косой Г.Х., Хесина А.Я. Полициклические ароматические углеводороды (ПАУ) в загрязнениях атмосферного воздуха крупного промышленного центра // Довкілля та здоров’я. – 1997. – №2. – С. 28-32.
6. Каплин В. Г. Основы экотоксикологии — М.; Издательство Колос, 2006. — 232 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти до лабораторних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (40 балів)
• підсумковий контроль (60 балів, контрольний захід, іспит): письмова форма (60 балів)
• підсумковий контроль (60 балів, контрольний захід, іспит): письмова форма (60 балів)