Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Облік у державному секторі економіки

Спеціальність: Облік і оподаткування
Код дисципліни: 6.071.00.O.68
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: д.е.н., проф. Височан Олег Степанович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен:
- знати сутність об’єктів обліку у суб’єктів державного сектору економіки та розуміти їх роль і місце в господарській діяльності;
- володіти методичним інструментарієм обліку та розуміти особливості практики здійснення обліку господарської діяльності суб’єктів державного сектору економіки;
- знати механізми функціонування бюджетної і податкової систем України та враховувати їх особливості з метою організації обліку, вибору системи оподаткування та формування звітності на підприємствах;
- вміти розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійної діяльності у сфері обліку господарської діяльності суб’єктів державного сектору економіки або в процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів економічної науки і характеризується комплексністю й невизначеністю;
- вміти відображати інформацію про господарські операції суб’єктів у суб’єктів державного сектору економіки в фінансовому та управлінському обліку, їх систематизувати, узагальнювати у звітності та інтерпретувати для задоволення інформаційних потреб осіб, що приймають рішення.
- вміти демонструвати розуміння вимог щодо професійної діяльності, зумовлених необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної, правової держави.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити: Фінансовий облік І, Фінансовий облік ІІ
кореквізити: Аудит, Аналіз господарської діяльності
Короткий зміст навчальної програми:
Основи побудови бухгалтерського обліку в державному секторі економіки. Облік основних засобів. Облік нематеріальних активів. Облік запасів. Облік фінансових інвестицій. Облік операцій з грошовими коштами та дебіторської заборгованості. Облік операцій з власним капіталом. Облік зобов’язань. Облік розрахунків із заробітної плати, страхування і стипендій. Облік виробництва продукції (робіт, послуг). Облік доходів, витрат і фінансових результатів виконання кошторису. Порядок формування і подання звітності суб’єктами державного сектору економіки.
Рекомендована література:
1. Дідик А.М. Бюджетні установи: облік, оподаткування та звітність: навч. посібник / А. М. Дідик, В. І. Лемішовський. – Львів: Видавництво “Апріорі”, 2017. – 1168 с.
2. Облік у бюджетних установах : навч. посібник / О. Ю. Акименко, В. В. Гливенко, Т. А. Гоголь та ін.; за ред. Леня В. С. – Чернігів : Десна Поліграф, 2016. – 559 с.
3. Облік у бюджетних установах : навч. посібник / Ю.А. Верига, Т.В. Гладких, О.В. Артюх та ін. – Київ: “Центр учбової літератури”, 2012. – 592 с.
4. Хомуляк Т. І. Облік у бюджетних установах : навч. посібник для студентів ВНЗ / Т. І. Хомуляк. – Київ : УСБ НБУ, 2014. – 350 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (30%): розв’язування задач, усне опитування;
Підсумковий контроль (70 %): екзамен (письмова та усна компонента).