Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Фізико-хімічні методи обробки сировини та харчових продуктів

Спеціальність: Галузеве машинобудування
Код дисципліни: 6.133.03.E.132
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Проектування та експлуатація машин
Лектор: Рак Валентина Петрівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання:
- знати вплив фізико-хімічних методів обробки на сировину і харчові продукти;
- оцінювати і прогнозувати вплив тих чи інших факторів на якісні, хімічні і органолептичні показники, можливості летального ефекту супровідної мікрофлори;
- прогнозувати значення параметрів теплової обробки шляхом енергозберігання і раціональні режими роботи обладнання для фізичної обробки;
- вміти вибирати і призначати фізико-хімічні методи обробки для конкретних умов з метою отримання заданих властивостей
- визначати супровідну дію негативних факторів впливу і можливості їх обмеження, досягати режимів оптимізації обробки, рекуперації енергетичних потоків;
- здійснювати вибір необхідного обладнання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- Матеріали харчового виробництва.
- Процеси і апарати харчових виробництв.
- Загальна технологія переробних і харчових виробництв.
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні положення реології технологічних середовищ харчових і переробних виробництв. Фізико-хімічна підготовка води для використання її у технологічних процесах харчових виробництв. Роль та використання мікроорганізмів в технологічних процесах харчових виробництв. Теоретичні основи фізико-хімічних методів довгострокового зберігання харчових продуктів. Теплова обробка сировини, напівфабрикатів, кінцевої продукції харчових виробництв. Фізико-хімічні і мікробіологічні методи обробки сировини, технологічних середовищ і харчових продуктів. Фізичні методи обробки сировини, технологічних середовищ і харчових продуктів.
Рекомендована література:
1. Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування / А. І. Соколенко та ін.; за ред. А. І. Соколенка. — К. : АртЕк, 2000. — 306 с.
2. Харчові технології у прикладах і задачах: Підручник / Товажнянський Л. Л. та інші. — К. : Центр учбової літератури. 2008. — 576 с.
3. Реология пищевых масс: Учебное пособие / О. А. Кузнецов и др. — Оренбург : ГОУ ОГУ, 2005. — 106 с.
4. Фрог Б. Н. Водоподготовка: Учебное пособие для вузов / Б. Н. Фрог, А. П. Левченко. — М. : Издательство МГУ, 1996. — 680 с.
5. Кодекс Алиментариус. Гигиена пищевых продуктов: пер. с англ./ Всемир. организация здравоохранения, Продовольств. и сельскохозяйств. организация ООН; Всемир. организация здравоохранения, Продовольств. и сельскохозяйств. организация ООН. — М. : Весь Мир, 2007. — 122 с.
6. Наказ МОЗ України. Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) № 400 від 12.05.2010 [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0452-10.
7. Codex Alimentarius. International Food Standards [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en.
8. Закон України. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів № 771/97-вр від 23.12.1997 [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80.
9. Наказ МОЗ України. Про затвердження Санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок № 222 від 23.07.1996 [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0715-96.
10. Наказ МОЗ України. Про затвердження Тимчасового порядку проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи № 247 від 09.10.2000 [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0004-01.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль: усне опитування, реферат, тести – 45 %
Підсумковий контроль (іспит): письмове тестування – 55 %
Підсумковий контроль: іспит – 100 %