Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Економіка і управління підприємством
Спеціальність: Обладнання переробних і харчових виробництв
Код дисципліни: 7.133.03.O.1
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: старший викладач Панас Я.В.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
1. Знання про економічні та організаційні аспекти управління машинобудівними підприємствами, методик економічного оцінювання, вибору і обґрунтованого прийняття оптимальних технологічних, організаційно-виробничих, науково-технічних рішень та здійснення інноваційної діяльності.
2. Знання про принципи планування і організації інноваційної діяльності, методик здійснення техніко-економічного обґрунтування впровадження на підприємстві науково-технічних, технологічних, конструкторських проектів.
3. Уміння виконувати економічні розрахунки для встановлення вартості проведення наукової діяльності за окремими проектами та здійснювати випуск виробів на машинобудівному підприємстві.
4. Уміння забезпечувати управління проектами, проводити маркетингову діяльність, організовувати роботу наукових, проектних і виробничих підрозділів.
2. Знання про принципи планування і організації інноваційної діяльності, методик здійснення техніко-економічного обґрунтування впровадження на підприємстві науково-технічних, технологічних, конструкторських проектів.
3. Уміння виконувати економічні розрахунки для встановлення вартості проведення наукової діяльності за окремими проектами та здійснювати випуск виробів на машинобудівному підприємстві.
4. Уміння забезпечувати управління проектами, проводити маркетингову діяльність, організовувати роботу наукових, проектних і виробничих підрозділів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізит: -;
кореквізит: Магістерська кваліфікаційна робота
кореквізит: Магістерська кваліфікаційна робота
Короткий зміст навчальної програми:
Управління підприємством. Капітал і основні засоби підприємства. Обігові засоби підприємства. Організація виробництва. Управління персоналом підприємства. Витрати, собівартість та ціна виробництва. фінансово-економічний результат та ефективність діяльності підприємства. Управління технічним розвитком підприємства.
Рекомендована література:
1. Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV. [Електронний ресурс] // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, № 18, № 19-20, № 21-22, ст.144– Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/436-15; 2. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII. [Електронний ресурс] // Відомості Верховної Ради УРСР від 17.12.1971. Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv; 3. Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI. [Електронний ресурс] // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, № 13-14, № 15-16, № 17, ст.112. Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2755-17; 4. Закон України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні [Електронний ресурс] // ідомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, N 40, ст.365. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/996-14; 5. Бухгалтерський облік та оподаткування: Навч. посіб. / За ред. Р.Л. Хом’яка, В.І. Лемішовського. – Львів: Бухгалтерський центр «Ажур», 2010. – 1220 с.; 6. Верига Ю.А., Левченко З.М., Ватуля І.Д. Звітність підприємств. Навч. Посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 776 с.; 7. Гарасим П.М., Журавель Г.П., Хомин П.Я. Курс управлінського обліку: Навч. Сосіб. – К.: Знання, 2007. – 314 с.; 8. Економіка виробничо-господарської діяльності підприємства. Методичні вказівки для виконання курсової роботи з дисципліни «Економіка і управління підприємством» для студентів технічних спеціальностей / Укладачі: к.е.н., доц. Струтинська Л.Р., асист. Панас Я.В., к.е.н. асист., Склярук Т.В., асист. Андрусів С.В./ Національний університет «Львівська політехніка» – Львів. – 2013 . – 18 с.; 9 Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т1/ Редкол.: … С.В. Мочерний (відп. ред.) та ін. – К.: Видавничий центр «Академія», 2000 – 864 с.; 10. Захарчин Г.М. Основи підприємництва [навчальний посібник] / Г.М. Захарчин/ – К.: Знання, 2008. – 437 с.; 11. Инновационный потенциал: современное состояние и перспективы развития : монография / В.Г. Матвейкин, С.И., Дворецкий, Л.В. Минько, В.П. Таров, Л.Н. Чайникова, О.И. Летунова. – М. : «Издательство Машиностроение-1», 2007. – 284 с. (або № 44 в Л.2); 12. Круш П.В. Подвігіна В.І., Сердюк Б.М. та ін. Економіка підприємства: Навчальний посібник / за ред.. П.В. Круша, В.І. Подвігіної, Б.М. Сердюка. – К.: Ельга-Н, КНТ, 2007. – 780 с.; 13. Кузьмін О. Є., Мельник О. Г. Основи менеджменту: Підручник. Вид. 2-ге, випр., доп. – К.: Академвидав, 2007. – 464 с. (Альма-матер). 14. Кузьмін О.Є. Управління ризиками в інноваційній діяльності: навч. Посібник – 2-ге вид., перероб. і доп. / О.Є. Кузьмін, Н.Ю. Подольчак, Н.І. Подольчак, Л.Г. Вербицька. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 240 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Поточний контроль (20%): розв’язування ситуаційних завдань, усне опитування.
• Підсумковий контроль (80%): тестування, ситуаційні завдання, усна компонента.
• Підсумковий контроль (80%): тестування, ситуаційні завдання, усна компонента.