Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Навчальна практика з геодезії

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.00.O.51
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Геодезія
Лектор: доцент, к.т.н., Літинський В.О., доцент, к.т.н. Перій С.С.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Знати нормативні вимоги щодо побудови розрядних геодезичних мереж згущення; геометричного нівелювання ІІІ і ІУ класів; будову, принцип роботи і перевірку точних оптичних та цифрових нівелірів, точних оптичних та цифрових теодолітів, а також приладів, що використовуються у роботі разом з ними; поліґонометрію 4 кл., І і ІІ розрядів; геометричне нівелювання ІІІ і ІУ класів; будову, принцип роботи і перевірку топографічних електронних тахеометрів; технологію польових та камеральних робіт під час побудови мереж згущення для топографічного та земельно-кадастрового знімання місцевості із застосуванням сучасних технічних засобів та обчислювальної техніки; технологію виконання електронного тахеометричного топографічного знімання; автоматизовані системи опрацювання геодезичних вимірювань.
• Вміти проектувати на карті планово-висотну геодезичну основу великомасштабного топографічного знімання та розраховувати її точність; будувати на місцевості геодезичні мережі; виконувати перевірку та дослідження оптичних і цифрових нівелірів; виконувати нівелювання ІІІ та ІУ класів оптичними і цифровими нівелірами; вводити поправки у перевищення за температуру та довжину метра рейки; виконувати перевірку та дослідження оптичних теодолітів, електронних тахеометрів; вимірювати горизонтальні та вертикальні кути точними оптичними теодолітами, електронними тахеометрами; зрівноважувати геодезичні мережі; створювати знімальну основу для топографічного знімання електронними тахеометрами; створювати цифрову топографічну карту за результатами електронного тахеометричного знімання на ПК у середовищі "Digitals".
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити: геодезія ч. 1, 2
кореквізити: електронні геодезичні прилади, математичне опрацювання геодезичних вимірів.
Короткий зміст навчальної програми:
закріплення на місцевості та створення геодезичної мережі згущення - поліґонометрії 4 класу; нівелювання ІІІ класу; створення знімальної геодезичної мережі прокладанням електронних тахеометричних ходів та різного виду засічками; електронне топографічне знімання у масштабі 1:2 000; створення цифрової топографічної карти за результатами електронного тахеометричного знімання; науково-дослідна робота.
Рекомендована література:
1. Умовні знаки для топографічних планів масштабів 1:5000, 1:2000, 1:1000, 1:500. – К. : Міністерство екології та природних ресурсів України, 2001.
2. Островський А.Л., Мороз О.І., Тарнавський В.Л. Геодезія, частина ІІ: Підручник для вузів. Львів. НУ «Львівська політхніка», 2007. – 508 с.
3. Літинський В., Ващенко В., Перій С. Геодезичні прилади в топографії. Частина перша. Навчальний посібник. – Львів: Євросвіт, 2013. – 268 с.
4. Digital
Методи і критерії оцінювання:
світловіддалемірна розрядна полігонометрія 4 класу; створення знімальної геодезичної мережі; нівелювання ІІІ класу; топографічне знімання в масштабі 1:2000; науково-дослідна робота – 100 балів.