Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Фінансовий облік

Спеціальність: Професійна освіта (Облік і оподаткування)
Код дисципліни: 6.015.23.O.17
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: к.е.н., доц. Височан Ольга Олегівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен:
- знати сутність об’єктів фінансового обліку та розуміти їх роль і місце в господарській діяльності та володіти методичним інструментарієм обліку та оподаткування господарської діяльності підприємств;
- вміти формувати й аналізувати звітність підприємств та правильно інтерпретувати отриману інформацію для прийняття управлінських рішень;
- вміти розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійної діяльності у сфері фінансового обліку або в процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів економічної науки і характеризується комплексністю й невизначеністю;
- вміти до відображати інформацію про господарські операції суб’єктів господарювання в фінансовому обліку, їх систематизувати, узагальнювати у звітності та інтерпретувати для задоволення інформаційних потреб осіб, що приймають рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити: Бухгалтерський облік (загальна теорія), Економіка підприємства
кореквізити: Звітність підприємств
Короткий зміст навчальної програми:
Основи побудови фінансового обліку. Облік капітальних інвестицій. Облік основних засобів та інших необоротних матеріальних активів. Облік нематеріальних активів та гудвілу. Облік довгострокових фінансових інвестицій. Облік довгострокової заборгованості та інших необоротних активів. Облік виробничих запасів. Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів. Облік виробництва. Облік коштів та поточних фінансових інвестицій. Облік розрахунків з покупцями і замовниками та іншої поточної дебіторської заборгованості. Облік і формування змін статутного капіталу. Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку. Облік зобов’язань за розрахунками з постачальниками. Облік короткострокових зобов’язань за розрахунками з банками та іншими позиками. Облік розрахунків з оплати праці та страхуванню. Облік розрахунків з бюджетом. Облік зобов’язань за довгостроковими позиками та векселями. Облік довгострокових зобов’язань за облігаціями та з фінансової оренди. Облік доходів, витрат і фінансових результатів діяльності підприємства. Облік і формування змін статутного капіталу. Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку. Облік зобов’язань за розрахунками з постачальниками. Облік короткострокових зобов’язань за розрахунками з банками та іншими позиками. Облік розрахунків з оплати праці та страхуванню. Облік розрахунків з бюджетом. Облік зобов’язань за довгостроковими позиками та векселями. Облік довгострокових зобов’язань за облігаціями та з фінансової оренди. Облік доходів, витрат і фінансових результатів діяльності підприємства.
Рекомендована література:
1. Височан О.С. Фінансовий облік: Навч. посібник / О.С. Височан, О.О. Височан. – 2-ге вид., переробл. і доповн. – Львів: Видавець: ПП Сорока Т.Б., 2017. – 450 с.
2. Сук Л.К. Фінансовий облік: Навчальний посібник / Л.К. Сук, П.Л. Сук. – 3-тє вид., переробл. і доповн. – К. : Знання, 2016. – 663 с.
3. Фінансовий облік: підруч. / Я. Д. Крупка, З. В. Задорожний, Н. В. Гудзь та ін. – 4-те вид., доп. і перероб. – Тернопіль: ТНЕУ, 2017. – 451 с.
4. Шара Є. Ю. Фінансовий облік I: Навчальний посібник / Є. Ю. Шара, І. Є. Соколовська-Гонтаренко. – К. : Центр учб. літ., 2016. – 336 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (30 %): усне опитування, робота на практичних заняттях; виконання лабораторних робіт
Підсумковий контроль (70%): іспит (письмова та усна компонента)