Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Облік комерційної діяльності

Спеціальність: Професійна освіта (Облік і оподаткування)
Код дисципліни: 6.015.23.O.50
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: к.е.н., доц. Лемішовська Олеся Степанівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен:
- знати: особливості організації та методики ведення бухгалтерського обліку та аналізу комерційної діяльності підприємств, теорію, методологію, практику ведення обліку в торговельних підприємствах та громадському харчуванні;
- уміти: практично застосовувати набуті знання при веденні обліку та аналізу діяльності торговельних підприємств.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- пререквізити: Бухгалтерський облік, Фінансовий облік І, Фінансовий облік ІІ, Економічний аналіз;
- корреквізити: Організація бухгалтерського обліку, Бухгалтерський облік в управлінні підприємством.
Короткий зміст навчальної програми:
Особливості діяльності торговельних підприємств і їх вплив на організацію обліку. Порядок ведення обліку на підприємствах гуртової торгівлі. Бухгалтерський облік товарних операцій на підприємствах роздрібної торгівлі. Особливості обліку комісійної торгівлі. Організація і ведення бухгалтерського обліку на підприємствах громадського харчування. Економічний аналіз та організація аналітичної роботи в торгівлі. Аналіз доходів і фінансових результатів торгівельного підприємства. Особливості аналізу витрат обігу торгівельного підприємства. Аналіз фінансового стану торговельного підприємства.
Рекомендована література:
1. Куцик П.О. Бухгалтерський облік у торгівлі та ресторанному господарстві: навч. посібник / П.О. Куцик, Л.І. Коваль, Ф.Ф. Макарук. - К.: Магнолія 2006, 2010. - 504 с.
2. Гринів Б. В. Економічний аналіз торговельної діяльності. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 392 с.
3. Особливості бухгалтерського обліку в торгівлі: навчальний посібник / за ред. Ф.Ф. Бутинця та Н.М. Малюги. – Житомир : ЖІТІ, 2000. – 608с.
4. Бухгалтерський облік у громадському харчуванні: навчальний посібник / Ф.Ф. Бутинець, Л.М. Янчева, О.М. Глущук, Т.П. Остапчук, С.І. Якименко. – Житомир: ПП «Рута», 2002. - 440c.
Методи і критерії оцінювання:
- поточний контроль (30%): усне опитування, робота на практичному занятті, виконання контрольної роботи;
- підсумковий контроль (60%): іспит;
- усна компонента (10%).