Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Автоматизоване управління технологічними процесами
Навчальна дисципліна
Автоматизація та оптимізація об'єктів дослідження в харчовій і переробній промисловості (курсовий проект)
Спеціальність: Автоматизоване управління технологічними процесами
Код дисципліни: 7.151.01.E.75
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: професор, д.т.н. Лесовой Леонід Васильович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знання методів та принципів синтезу систем керування;
- знання алгоритмів і схем керування, які застосовують в харчовій і переробній промисловості;
- вміння складати матеріальний та енергетичний баланси і застосовувати їх для статичного і динамічного моделювання об’єктів харчової і переробної промисловості;
- вміння складати математичні моделі і застосовувати їх для дослідження об’єктів харчової і переробної промисловості, засобів автоматизації та систем керування;
- вміння застосовувати методи оптимізації для розробки систем керування технологічними процесами харчової і переробної промисловості.
- знання алгоритмів і схем керування, які застосовують в харчовій і переробній промисловості;
- вміння складати матеріальний та енергетичний баланси і застосовувати їх для статичного і динамічного моделювання об’єктів харчової і переробної промисловості;
- вміння складати математичні моделі і застосовувати їх для дослідження об’єктів харчової і переробної промисловості, засобів автоматизації та систем керування;
- вміння застосовувати методи оптимізації для розробки систем керування технологічними процесами харчової і переробної промисловості.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- Моделювання об’єктів керування;
- Ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів;
- Технологія виробництв харчової і переробної промисловості;
- Автоматизація та оптимізація технологічних процесів харчової та переробної промисловості;
- Моделювання та оптимізація систем керування.
- Ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів;
- Технологія виробництв харчової і переробної промисловості;
- Автоматизація та оптимізація технологічних процесів харчової та переробної промисловості;
- Моделювання та оптимізація систем керування.
Короткий зміст навчальної програми:
Постановка задачі дослідження, характеристика об’єкта харчової і переробної промисловості з точки зору побудови автоматизованої системи керування, аналіз об’єкта дослідження харчової і переробної промисловості, як об’єкта керування, структурна та параметрична ідентифікація об’єкта харчової і переробної промисловості, порівняльний аналіз існуючих схем автоматизації досліджуваного об’єкта, розробка структури системи керування та вибір критерію оптимальності для досягнення заданих показників якості системи керування об’єктом харчової і переробної промисловості; синтез оптимальної системи керування, розробка програмного та технічного забезпечення системи керування, моделювання та дослідження системи керування та її елементів, висновки.
Рекомендована література:
1. Соколов В.А., Яценко В.Ф. и др. Основы автоматизации технологических процессов пищевых производств. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. — 400 с.
2. Кожевников М.М., Никулин В.И. Технические средства АСУТП для пищевой промышленности. Справочное пособие. - Могилев, 2008г. - 95 стр.
3. Реклейтис Г., Рейвиндрон А., Рэгсдел К. Оптимизация в технике, кн.1-2, М., "Мир", 1986.
4. Квакернаак Х., Сиван Р. Линейные оптимальные системы управления. М., “Мир”, 1977
2. Кожевников М.М., Никулин В.И. Технические средства АСУТП для пищевой промышленности. Справочное пособие. - Могилев, 2008г. - 95 стр.
3. Реклейтис Г., Рейвиндрон А., Рэгсдел К. Оптимизация в технике, кн.1-2, М., "Мир", 1986.
4. Квакернаак Х., Сиван Р. Линейные оптимальные системы управления. М., “Мир”, 1977
Методи і критерії оцінювання:
- підсумковий контроль (контрольний захід – залік): усна форма, 100%.