Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Автоматизація та оптимізація технологічних процесів харчової та переробної промисловості

Спеціальність: Автоматизоване управління технологічними процесами
Код дисципліни: 7.151.01.E.68
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: доцент, к.т.н. Савицький Володимир Костянтинович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:
- властивості технологічних процесів, як об'єктів автоматичного керування;
- способи та принципи автоматичного керування технологічними об'єктами;
- методи аналізу та синтезу систем автоматизації;
- сучасні схеми автоматизації основних технологічних процесів харчової та переробної промисловості;
- способи утилізації енергетичних затрат на технологічний процес;
- способи оптимального ведення технологічних процесів;
- способи розрахунку систем автоматизації;
- методи вибору технічних засобів, у тому числі мікропроцесорних та програмних, для реалізації системи автоматизації.

Студент повинен вміти:
- проводити аналіз технологічних процесів як об’єктів керування і синтезувати функціональні схеми автоматизації (ФСА) за обраним критерієм оптимальності для визначених умов роботи;
- складати математичні моделі технологічних об’єктів керування (ТОК);
- виконувати аналіз і розрахунок контурів автоматизації технологічних об’єктів;
- розробляти алгоритми керування технологічними об’єктами;
- обґрунтовувати об’єм автоматизації ТОК;
- розраховувати і вибирати локальні та інтелектуальні системи автоматизації згідно з вимогами технічного завдання та особливостей технологічного процесу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
- Теорія автоматичного керування;
- Технологічні вимірювання і прилади;
- Основи автоматики і автоматизації;
- Технологічні об'єкти та процеси виробництв;
- Технічні засоби автоматизації;
- Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації;
- Ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів;
- Автоматизовані системи керування технологічними процесами;
- Моделювання та оптимізація систем керування;
- Проектування систем автоматизації;
- Автоматизація технологічних процесів хімічних та харчових виробництв.
Короткий зміст навчальної програми:
Основні поняття про автоматизовані системи керування технологічними процесами. Основні вимоги та засади автоматизації харчових та переробних виробничих процесів. Автоматизація технологічних процесів у виробництві борошна. Автоматизація процесів хлібопекарного виробництва. Автоматизація процесів у виробництві пива класичним і прискореним способом. Автоматизація технологічних процесів у виробництві солодових екстрактів і безалкогольних напоїв звичайних і підвищеної стійкості, соків та хлібного квасу, а також процесів кондиціонування води та купажного сиропу. Автоматизація процесів у виробництві спирту. Автоматичне керування процесами у виноробстві. Автоматизація технологічних процесів лікеро-горілчаних виробництв. Автоматизація технологічних процесів у виробництві хлібопекарних дріжджів. Автоматизація теплового господарства та очисних споруд харчових підприємств.
Рекомендована література:
1. Гармаш И.И. Автоматизация технологических процессов в производстве солодовых экстратов и безалкогольных напитков. -К.:Урожай,1990. 136 с.
2. Мендельштейн М.Л. Автоматические системы управления технологическим процессом брагоректификации.- М.: Пищевая промышленность, 1975. 239 с.
3. Соколов В.А., Яценко В.Ф. и др. Основы автоматизации технологических процессов пищевых производств. Под ред. В. А. Соколова. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. — 400 с.
4. Жажинский М.А. Основы автоматизации процессов хлебопекарного производства. Пищевая промышленность, - М.: 1971, 360 с.
5. Справочник ./ Метрологическое обеспечение пищевых производств. /Под ред. А.М.Казакевич и др./ Киев. 1984.
6. Автоматизированная система оптимизации теплообменного оборудования сахарных производств. -К.: Н.К., 1984. 28 с.
7. Благовещенская М.М., Воронина Н.О., Казаков А.В. и др. Автоматика и автоматизация пищевых производств. -М: Агропромиздат, 1991. -239 с.
8. ДСТУ Б А.2.4-16:2008 - Автоматизація технологічних процесів. Зображення умовні приладів і засобів автоматизації в схемах.
Методи і критерії оцінювання:
- письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%);
- підсумковий контроль (контрольний захід - іспит): письмово-усна форма (70%).

Автоматизація та оптимізація технологічних процесів харчової та переробної промисловості (курсовий проект)

Спеціальність: Автоматизоване управління технологічними процесами
Код дисципліни: 7.151.01.E.77
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор:
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Короткий зміст навчальної програми:
Рекомендована література:
Методи і критерії оцінювання: