Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Technologies of Food Additives

Major: Chemical Technology and Engineering
Code of Subject: 7.161.08.E.112
Credits: 5
Department: Organic Chemistry
Lecturer: PhD, Associate Professor Panchenko Yuriy
Semester: 2 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
• to know the existing methods of synthesis, technology and conditions for the production of various types of food additives;
• to be able to navigate, to select, to analyze the basic technological processes of production of food additives;
• to have functional and technological schemes of production, the most popular and demanded food additives
Required prior and related subjects:
• Chemistry of food raw materials and foodstuffs
• Chemistry, technology and application of food additives
• General chemical technology
Summary of the subject:
Technologies for the production of natural and artificial food colors. Separate technologies of production of thickeners and gel formers, including pectin, gum and gelatin. Technologies of microbiological synthesis of pH regulators - edible acids (citric, acetic, milk, tartaric acid). Methods and technologies for the preparation of sweeteners and sugar substitutes. Modern technologies for the production of flavor agents and fragrances, processing of spices. Technologies of production of certain preservatives, antioxidants and various technological food additives.
Recommended Books:
1. Нечаев А.П., Кочеткова А.А. Пищевые и биологически активные добавки, ароматизаторы и технологические вспомагательные средства. Учебное пособие. СПб: ГИОРД, 2007. – 248 с.
2. Технологии пищевых производств. /А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под. ред. А.П.Нечаева. – М.: Колос, 2008. – 768 с.
3. Сарафанова Л.А. Применение пищевых добавок.- СПб.: ГИОРД, 1999. – 80 с.
4. Скурихин И.М., Нечаев А.П. Все о пище с точки зрения химика.- М.: Высшая школа, 1991.- 288 с.
5. Сарафанова Л.А. Пищевые добавки: Энциклопедия.- СПб.: ГИОРД, 2004.– 808 с.
6. Панченко Ю.В., Васильєв В.П., Воронов С.А. Хімія, технологія та застосування харчових добавок, ч. 1: Конспект лекцій для студентів базового напряму 0916 “Хімічна технологія та інженерія». - Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2008.- 92 с.
Assessment methods and criteria:
Current control - oral questioning, control work, essay-presentation (30%)
Final control - exam, written-oral form (70%).