Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Accounting and Analysis of Commercial Activity

Major: Accounting and Taxation
Code of Subject: 6.071.01.E.105
Credits: 4
Department: Accounting and Analysis
Lecturer: Ph.D., Olesia Lemishovska
Semester: 7 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
As a result of studying the module, the student must:
- to know: features of organization and methods of accounting and analysis of commercial activity of enterprises, theory, methodology, practice of accounting in trade enterprises and public catering;
- be able to: practically apply the acquired knowledge in accounting and analysis of the activities of trading enterprises.
Required prior and related subjects:
- Prospectives: Accounting, Financial Accounting & Financial Accounting II, Economic Analysis;
- Correcting: Accounting organization, Accounting in the management of the enterprise.
Summary of the subject:
Features of the activities of trading enterprises and their influence on the organization of accounting. Procedure for keeping records at wholesale enterprises. Accounting of commodity transactions at retail enterprises. Features of accounting commissions trading. Organization and keeping of accounting at catering enterprises. Economic analysis and organization of analytical work in trade. Analysis of income and financial results of a trading company. Features of the analysis of the turnover of a trading company. Analysis of the financial condition of the trading enterprise.
Recommended Books:
1. Куцик П.О. Бухгалтерський облік у торгівлі та ресторанному господарстві: навч. посібник / П.О. Куцик, Л.І. Коваль, Ф.Ф. Макарук. - К.: Магнолія 2006, 2010. - 504 с.
2. Гринів Б. В. Економічний аналіз торговельної діяльності. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 392 с.
3. Особливості бухгалтерського обліку в торгівлі: навчальний посібник / за ред. Ф.Ф. Бутинця та Н.М. Малюги. – Житомир : ЖІТІ, 2000. – 608с.
4. Бухгалтерський облік у громадському харчуванні: навчальний посібник / Ф.Ф. Бутинець, Л.М. Янчева, О.М. Глущук, Т.П. Остапчук, С.І. Якименко. – Житомир: ПП «Рута», 2002. - 440c.
Assessment methods and criteria:
- current control (30%): oral questioning, work on practical classes, execution of control work;
- final control (60%): exam;
- oral component (10%).