Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Technical Microbiology

Major: Professional Education (Food Processing Technologies)
Code of Subject: 6.015.21.O.22
Credits: 4
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor Liubov Palianytsia
Semester: 3 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
– To know basic terms, determinations and concepts of technical microbiology;
– to know the theoretical bases of microbiological processes of food technology;
– to be able to identify morphological, physiological and cultural characteristics of microorganisms;
– ability to assess the role of microorganisms in the production of food and technical products;
– ability to explain the influence of environmental factors on microorganisms;
– ability to detect extraneous microflora and to choose effective ways of combating contaminant microorganisms.
Required prior and related subjects:
Prerequisites:
– Organic Chemistry;
– Basics of Nutrition Physiology and Hygiene.
Corequisites:
– Biochemistry;
– Microbiology of Food Production;
– Food Technology;
– Quality and Safety Control of Foods.
Summary of the subject:
Microorganisms position and features among other living creatures. Prokaryotes morphology. Concept about viruses and phages. The morphology of yeast. Features micromycetes biological organization. Feed of microorganisms. Types of microorganisms metabolism . Cultivation and growth of microorganisms. Incremental and pure cultures of microorganisms. Influence of environment factors on the vital functions of microorganisms. Industrial use of microorganisms. Ecology of microorganisms. Microbiological control in the food industry.
Recommended Books:
1. Технічна мікробіологія: навч. посіб. / Л.В. Капельянц, Л.М. Пилипенко, А.В. Єгорова, та ін.; за ред. Л.В. Капельянца. – Одеса: Друк, 2006. – 308с.
2. Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т.П. Пирог, Л.Р. Решетняк, В.М. Поводзинський, Н.М. Грегірчак. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 464с.
3. Современная микробиология. / Под ред. Й. Ленгемера, Г.Древса и Г.Шлегеля. В 2-х томах. - М.: Мир, 2005. - 656 с., 496с.
4. Пирог Т.П. Загальна мікробіологія: підручник. – К.: НУХТ, 2010. – 623с.
5. Паляниця Л.Я. Технічна мікробіологія: конспект лекцій для студентів базового напряму 6.051701 – харчові технології та інженерія усіх форм навчання. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. – 50 c.
6. http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=727.
Assessment methods and criteria:
– Current control: written reports on laboratory work, oral questioning and verification work (30%).
– Examination control (70 %).