Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Оцінка якості біопрепаратів та біопродукції
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 8.162.00.M.25
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: доцент, к.х.н. Губрій Зоряна Василівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знання сучасних методів проведення досліджень в області молекулярної біотехнології та біоінженерії з метою створення нових біотехнологічних об’єктів;
- глибинні знання сучасних фізико-хімічних та біофізичних методів визначення біоорганічних препаратів;
- знання сучасних методів вивчення та ідентифікації ГМО, імуно- та ДНК-діагностики;
- здатність ефективно застосовувати методи аналізу, математичне моделювання, виконувати мікробіологічні, генетичні та біотехнологічні експерименти при проведенні наукових досліджень.
- глибинні знання сучасних фізико-хімічних та біофізичних методів визначення біоорганічних препаратів;
- знання сучасних методів вивчення та ідентифікації ГМО, імуно- та ДНК-діагностики;
- здатність ефективно застосовувати методи аналізу, математичне моделювання, виконувати мікробіологічні, генетичні та біотехнологічні експерименти при проведенні наукових досліджень.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити: Біомоніторинг, біобезпека та біозахист та екоекспертиза; Методи контролю в біотехнології
кореквізити: Фізико-хімічні та біофізичні методи ідентифікації біоорганіки; Аналітичні та чисельні методи досліджень
кореквізити: Фізико-хімічні та біофізичні методи ідентифікації біоорганіки; Аналітичні та чисельні методи досліджень
Короткий зміст навчальної програми:
Сучасні системи оцінки якості готової біопродукції за показниками безпеки, мікробіологічними, фізико-хімічними та іншими показниками.Основні положення ІСН Q8, Q9 та Q10 – розробка, контроль якості, управління ризиками. Поняття невизначеності результатів аналізу. Будова та правила експлуатації детекторів. Методи флуоресцентного детектування результатів. Валідація методів аналітичних вимірювань. Способи визначення фальсифікацій харчових продуктів. Застосування сучасних аналітичних методів у галузі контролю за вмістом ксенобіотиків у кормах, продуктах тваринного походження та харчовій сировині. Методи оцінки ефективності дезінфектантів, антисептиків, консервантів та визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів. Сучасні проблеми контролю вмісту генетично-модифікованих організмів в харчових продуктах та продовольчій сировині. Методи мікробіологічного та фізико-хімічного контролю об'єктів навколишнього середовища, промислової зони, продуктів
Рекомендована література:
1. Державна Фармакопея України - [1-е вид. Доповнення 3.] — Харків: Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2009. - 280 с.
2. Дубініна А.А. Методи визначення фальсифікації товарів: Підручник / Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О. та ін. — К.: «Вид. дім «Професіонал», 2010. — 272 с.
3. Д.Х.Шах. Стандартные операционные процедуры в фармацевтическом производстве. Общие принципы/ Д.Х.Шах: Пер. С англ. Под ред.В.Т.Чумака, К.В.Крищука.- К.: Автограф, 2006.- 456 с.
4. Э. Тернер. Биосенсонры: основы и приложения: Пер. с англ. / Под ред. Э. Тернера, И.Карубе, Дж. Уилсона. – Москва: Мир, 1992.- 614 с.
2. Дубініна А.А. Методи визначення фальсифікації товарів: Підручник / Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О. та ін. — К.: «Вид. дім «Професіонал», 2010. — 272 с.
3. Д.Х.Шах. Стандартные операционные процедуры в фармацевтическом производстве. Общие принципы/ Д.Х.Шах: Пер. С англ. Под ред.В.Т.Чумака, К.В.Крищука.- К.: Автограф, 2006.- 456 с.
4. Э. Тернер. Биосенсонры: основы и приложения: Пер. с англ. / Под ред. Э. Тернера, И.Карубе, Дж. Уилсона. – Москва: Мир, 1992.- 614 с.
Методи і критерії оцінювання:
- практичні роботим, усне опитування (30%)
- підсумковий контроль (70 %, контрольний захід): письмово-усна форма (70%)
- підсумковий контроль (70 %, контрольний захід): письмово-усна форма (70%)