Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Органічна хімія

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.13
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: д.х.н., асистент Шевчук Олег Михайлович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Студенти повинні знати:
- основні принципи сучасної класифікації та номенклатури органічних сполук;
- основи сучасної теорії хімічної будови і реакційної здатності органічних речовин, промислові, лабораторні методи синтезу та властивості основних класів органічних сполук; основні методи їх взаємних перетворень, головні напрями технічного використання їх найважливіших представників в органічному синтезі, харчових технологіях та в інших галузях науки і техніки;
- основні класи органічних сполук, зокрема ті, що використовуються у харчових технологіях і вивчаються у подальших спецкурсах «Аналітична хімія», «Фізична та колоїдна хімія», «Технічна мікробіологія», «Біохімія», «Теоретичні основи харчових технологій»;
- методи одержання органічних сполук, зокрема тих, що використовуються у харчових технологіях або в процесах переробки сільськогосподарської сировини;
- основні методи виділення, очищення та ідентифікації органічних сполук;
- принципи охорони навколишнього середовища, економії паливно-енергетичних ресурсів, комплексного використання сировини і впровадження нових маловідходних та безвідходних технологій
-правила роботи в хімічній лабораторії, техніку лабораторних робіт та техніку безпеки, набути навики самостійної роботи з якісного аналізу органічних сполук, вивчення їх властивостей
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Загальна хімія, фізика, математика
Короткий зміст навчальної програми:
Основи сучасної теорії хімічної будови органічних речовин, зв’язок хімічної будови з реакційною здатністю та властивостями речовини, основні принципи сучасної класифікації та номенклатури органічних сполук; основні класи органічних речовин – алкани, алкени, алкіни, алкадієни, кисневмісні органічні сполуки (спирти, альдегіди, кетони, етери, естери, карбонові кислоти) галогенопохідні вуглеводнів, азотовмісні органічні сполуки, сполуки зі змішаними функціями (гідроксикислоти, амінокислоти, білки, вуглеводи), циклічні органічні сполуки (аліциклічні та ароматичні); основні поняття про полімеризацію і поліконденсацію; методи одержання та галузі застосування органічних речовин, зокрема, застосування природних і синтетичних органічних сполук в харчових технологіях; деякі методи аналізу основних класів органічних сполук
Рекомендована література:
Ю.О.Ластухін, С.А.Воронов. Органічна хімія. Вид. “Центр Європи”. 2004 р..
Бобрівник Л.Д., Руденко В.М., Лезенко Г.О. Органічна хімія.К.; Ірпінь:ВТФ “Перун”, 2002. – 544 с.
Домбровський А.В., Найдан В.М. Органічна хімія.-К.:Вищ.шк. 1992- 503c.
Курта С. А., Лучкевич Є. Р., Матківський М. П. Хімія органічних сполук.- Івано-Франківськ : Прикарпат. нац. ун-т ім. В. Стефаника, 2012.- 600 с.
Терней А. Современная органическая химия (в двох книгах). Пер. с англ.,- М.: Мир. 1981.
Методи і критерії оцінювання:
Письмові звіти з лабораторних робіт, колоквіуми (40%);
Підсумковий контроль - екзамен, письмово-усна форма (60%).