Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Кріогенні технології у харчовій промисловості

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.02.E.107
Кількість кредитів: 9
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент, к.т.н. Лудин Анатолій Миколайович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• загальні відомості про кріогенні технології;
• вибір способу заморожування продуктів;
• розрахунок витрати зрідженого азоту на заморожування;
• вибір кріогенних морозильних апаратів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Загальна технологія харчових виробництв
• Біотехнологія бродильних виробництв
• Органічна хімія
• Процеси та апарати харчової технології
Короткий зміст навчальної програми:
Вступ.. Загальні відомості про кріогенні технології. Утворення кріорідин. Способи заморожування продуктів в харчовій промисловості. Надшвидке заморожування продуктів. Використання фруктових кріопорошків в галузі харчування. Застосування азотних технологій в процесі охолодження, заморожування, зберігання і транспортування швидкопсувних продуктів. Розрахунок витрати зрідженого азоту на заморожування.. Загальні принципи технології кріогенного охолодження м'яса. Загальні принципи технології кріогенного охолодження молочних продуктів Загальні відомості про кріогенні морозильні апарати.
Рекомендована література:
1. Застосування холоду в харчовій промисловості: мікробіологія холодильного зберігання, холод в м'ясній та мол. пром-ти. - М.: Харчова промисловість, 1979. - 272 с..
2. Пушкар М.С., Білоус А.М. Введення в кріобіології. - Київ: Наук. думка, 1975. - 343 с.
3. Семенов Б.М. Основи кріогенної технології гідробіонтів. Ч. 1.6 Учеб. посібник/Комітет РФ з рибальства; КТІРПіХ. - Кал-д: КТІРПіХ, 1992. - 76 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Контрольні роботи, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід - екзамен): письмова форма