Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Процеси і апарати харчових виробництв, частина 1

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.48
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Хімічна інженерія
Лектор: Іващук О.С.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- основні закономірності процесів та типову апаратуру основних харчових технологій;
- основи розрахунку і конструювання основних видів апаратури харчової технології.
- аналізувати процеси у харчовій технології;
- обгрунтовувати оптимальні режими роботи та технологічні параметри для здійснення процесів у харчовій технології;
- обгрунтовувати оптимальний вибір апаратури для здійснення типових процесів
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:

Фізика


Вища математика


Фізична та колоїдна хімія
Біохімія

Короткий зміст навчальної програми:
Тема 1. Загальні відомості. Питання: Предмет курсу «Процеси та апарати харчових виробництв», класифікація основних процесів, принципи аналізу і розрахунку процесів і апаратів. Тема 2. Механічні процеси. Переміщення твердих матеріалів. Питання: Загальні відомості. Пристрої неперервного транспорту для горизонтального та вертикального переміщення. Розрахунок пристроїв неперервного транспортування. Тема 3. Подрібнення твердих матеріалів. Питання: Фізичні основи подрібнення. Дробарки та млини різних типів: щокові, конусні, валкові та ін. Схеми подрібнення. Вибір дробарок. Тема 4. Сортування та змішування твердих матеріалів. Питання: Сита та грохоти, їх типи та будова. Бункери, живильники, дозатори, їх типи та будова. Тема 5. Гідромеханічні процеси. Гідростатика Питання: Основне рівняння гідростатики; приклади практичного використання основного рівняння гідростатики. Тема 6. Закономірності руху рідин по трубах. Питання: Загальні поняття: внутрішня, зовнішня і змішана задачі гідродинаміки; швидкість і витрата рідини; гідравлічний радіус і еквівалентний діаметр; стаціонарний і нестаціонарний режим руху потоків; енергетичний баланс потоку рідини (рівняння Бернулі для ідеальної і реальної рідин); визначення втрат напору (рівняння Дарсі); ламінарний і турбулентний режими руху рідини. Тема 7. Теорія ламінарного і турбулентного режимів руху рідини. Питання: Розподіл швидкостей по перерізу труби при русі рідини; ви-значення витрати рідини і втрат напору (гідравлічні опори в трубопроводах). Тема 8. Теорія ламінарного і турбулентного режимів руху рідини. Питання: Закономірності витікання рідин з апаратів. Тема 9. Гідродинаміка дисперсних систем. Питання: Види дисперсних систем; закономірності руху твердих тіл у рідинах; закономірності руху рідин через нерухомі зернисті шари матеріалів; гідродинаміка псевдозріджених зернистих шарів. Тема 10. Переміщення рідин. Питання: Класифікація та основні параметри насосів; напір насосу; визначення висоти всмоктування; будова та робота відцентрових, поршневих та інших видів насосів; порівняння і області використання насосів різних типів; особливості конструкцій насосів, які використовуються у харчовій промисловості. Тема 11. Перемішування у рідкому середовищі. Питання: Методи перемішування; теоретичні основи процесу, визначення потужності на перемішування; будова мішалок; пневматичне перемішування; перемішування за допомогою сопел і насосів. Тема 12. Переміщення і стиснення газів. Питання: Термодинамічні основи процесу стиснення газів; поршневі компресори; ротаційні компресори і газодувки; відцентрові компресори; вентилятори; вакуум – насоси. Тема 13. Розділення рідких неоднорідних систем. Питання: Методи розділення неоднорідних систем; розділення суспензій відстоюванням; фільтрування – теоретичні основи і апаратура; центрифугування – процеси у відстійних і фільтрівних центрифугах, будова центрифуг; приклади апаратури для розділення неоднорідних систем у бродильному виробництві та виноробстві. Тема 14. Розділення газових неоднорідних систем. Питання: Гравітаційна очистка газів; очистка газів у відцентровому полі; очистка газів методом фільтрування; електроочистка газів. Тема 15. Теплові процеси. Основи теплопередачі. Питання: Теплові баланси; температурне поле і температурний градієнт; передача теплоти теплопровідністю; конвективний теплообмін; теплове випромінювання; основне рівняння теплопередачі; нестаціонарний теплообмін; розрахунок коефіцієнтів тепловіддачі і теплопередачі. Тема 16. Процеси нагрівання, охолодження і конденсації. Випарювання. Питання: Нагрівання і охолодження рідин і газів у галузях харчової промисловості; методи нагрівання – топковими газами, проміжними теплоносіями, в електричному полі, атомних реакторах; насиченою водяною парою; способи охолодження і конденсації; будова і розрахунок теплообмінників – трубчатих, змійовикових, пластинчатих, спіральних, реакційних апаратів. Оптимізація та інтенсифікація процесів теплообміну. Матеріальний і тепловий баланси випарника; однокорпусні і багатокорпусні випарні установки; будова випарних апаратів; розрахунок багатокорпусних випарних апаратів.
Рекомендована література:
Література до теоретичного курсу.
1. Ханик Я.М., Дубинін А.І., Семенишин Є.М. та інш. Процеси та апарати хімічних тех-нологій. Частини I, II, III, IV, V. Видавництво Національного університету «Львівська політехніка».
2. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии . М.: Химия, 1973.- 753 с.
3. Дытнерский Ю.И. Процессы и аппараты химической технологии. Ч. 1-2.-М.:Химия, 2002.- 768 с.
4. Плановский А.М., Рамм В.М., Каган С.З. Процессы и аппараты химической техноло-гии. - М.: Химия, 1968.- 848 с.
5. Малежик І.Ф. і інш. Процеси і апарати харчових виробництв. К.: НУХТ, 2003. – 400с.
6. Стабников В.Н., Баранцев В.И. Процессы и аппараты пищевых производств.-м.:Легкая и пищевая промышленность, 1983.- 328 с.

Методи і критерії оцінювання:
• практичні та лабораторні заняття (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (70%)