Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Інформаційні системи і технології в обліку та оподаткуванні

Спеціальність: Облік і оподаткування
Код дисципліни: 6.071.02.E.78
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: к.е.н., доцент Шквір Володимир Дмитрович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
– засвоїти структуру, зміст і методи організації інформаційних ресурсів податкових органів, технологію створенні і їх ведення;
– засвоїти структуру і особливості функціонування податкових інформаційних систем в бюджетних організаціях;
– засвоїти економічну суть задач оподаткування, що розв’язуються, особливості їх організаційної, інформаційної, програмної і технічної підтримки;
– вміти застосовувати сучасні інформаційні технології в податкових органах;
– вміти застосовувати податкові інформаційні системи в бюджетних організаціях;
– вміти створювати і застосовувати інформаційні ресурси для автоматизованого розв’язання задач оподаткування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
– Інформатика, комп’ютерна техніка та програмування;
– Бухгалтерський облік в управлінні підприємством;
кореквізити:
– Управлінські інформаційні системи в обліку, аналізі та аудиті;
– Інформаційні системи і технології фінансового контролю.
Короткий зміст навчальної програми:
Економічна інформація та її використання для управління підприємством. Інформаційна система. Сучасні інформаційні системи і перспективні засоби і напрями їх розвитку. Структура інформаційної системи в оподаткуванні. Організаційно-методичні основи створення та функціонування інформаційної системи оподаткування. Організація інформаційної бази системи оброблення інформації в податкових органах. Технологія проектування і розв’язання задач оподаткування за допомогою комп’ютера. Організація податкового обліку на базі використання комп’ютерних інформаційних ситем підприємства. Особливості автоматизації податкового обліку в рамках інформаційної системи підприємства. Інтегрована автоматизована інформаційна система ДПС України. Система ”Податковий блок”. Формування ”Регламентованої звітності”. Ризики ПДФО. АІС ”Податки”. АІС ”Аудит”. Інформаційні технології в роботі податкових органів та підприємств України. Інтеграція державних інформаційних систем і організація міжвідомчої взаємодії. Електронний сервіс ”Електронний кабінет платника податків”. Закон про електронний цифровий підпис. Виготовлення ключів. Програми електронної звітності для платників.
Рекомендована література:
1. Шквір В.Д. Інформаційні системи і технології в обліку та аудиті: підручник / В.Д. Шквір, А.Г. Загородній, О.С. Височан. – 4-е вид., допрац. і допов. ¬- Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2017.- 404 с.
2. Інформаційні системи і технології в оподаткуванні : навчальний посібник / Т.В. Калінеску, Г.С. Ліхоносова, О.М. Антіпов. – Луганськ: вид-во СНУ ім. В. Даля, 2011.–407 с.
Методи і критерії оцінювання:
– виконання лабораторних робіт та захист звітів (30%);
– підсумковий контроль (70%, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (60%–тестовий контроль, 10%–усна компонента).