Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Нотаріальна діяльність в Україні

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.M.75
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Цивільне право та процес
Лектор: М.С. Долинська
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Формування у студентів системи правових знань в галузі провадження нотаріальної діяльності; надання знань щодо організації нотаріальної діяльності в Україні та порядку вчинення ними нотаріальних дій; вивчення основних положень про створення нотаріальних органів , а також органів нотаріального самоврядування та особливості здійснення ними своїх повноважень; дати практичні навички застосування законодавства при здійсненні нотаріального процесу.
Орієнтуватися в системі законодавства України про нотаріат та знаходити в ньому необхідну для конкретного випадку норму; аналізувати нормативні акти, що стосуються вчинення нотаріальних дій та застосовувати їх у своїй практичній діяльності; тлумачити норми Закону України "Про нотаріат"; розв'язувати практичні завдання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Теорія держави і права;
Цивільне право;
Господарське право;
Договірне право;
Процесуальне представництво.
Короткий зміст навчальної програми:
Метою дисципліни є ознайомити майбутніх фахівців з роллю органів нотаріату у наданні нотаріальних послуг, з розумінням статусу та функції нотаріату в системі правової держави, системою та завданнями органів нотаріату та нотаріального самоврядування, із загальними правилами вчинення нотаріальних дій. Розкрити організаційні основи нотаріальної діяльності, ознайомити з її завданнями та принципами, загальними засадами організації та функціонування нотаріальних органів в Україні.
Рекомендована література:
1. Долинська М. С. Нотаріат: підручник. Львів. Ліга-Прес. 2018. 398 с.
2. Долинська М. С. Нотаріальний процес: підручник. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ 2019. 652 с.
3. Долинська М. С., Маркович Х. М., Німак М.О., Павлюк Н.М. Нотаріат України: теоретичні та практичні засади функціонування: монографія. Львів: Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка». Львів: Видавництво «Растр-7». 2019.
4. Долинська М. С. Становлення та розвиток правового регулювання нотаріальної діяльності в Україні: монографія. Л.: ЛьвДУВС, 2015. – 988 с.
5. Долинська М. С. Українське нотаріальне право. К.: Юрінком Інтер, 2015. 248 с.
6. Дякович М.М. Хрестоматія нотаріального права України: Навч. посібн. Істина, 2018. 480 с.
7. Комаров В.В., Баранкова В.В. Нотаріат в Україні: підручник. Х.: Право, 2011. 384 с.
8. Нотаріат в Україні: підручник: у 3 кн. 3-тє вид., доповн. і переробл. Книга 1. Організація нотаріату з практикумом / за заг. ред. С. Я. Фурси. К.: Алерта, 2015. 484 с.
9. Нікітін Ю. В., Бичкова С. С., Чубенко А. Г., Матвійчук В. К., Гіда Е. О., Устименко Т. П., Чучкова Н. О. Нотаріат в Україні: навчальний посібник / За заг. ред.. Ю. В. Нікітіна. К. : «Національна академія управління»; «Алерта», 2016. 586 с.
10. Теорія нотаріального процесу: Науково-практичний посібник / За заг. ред. С. Я. Фурси. К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2012. 920 с.
Методи і критерії оцінювання:
Оцінюються усне опитування на практичних (семінарських) заняттях; виступ на практичних (семінарських) заняттях (із рефератом, доповіддю, у дискусії тощо; письмова контрольна робота (відповіді на питання лекційного курсу, вирішення практичних завдань, вправ тощо); захист індивідуального завдання; виконання домашнього завдання.