Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Навчальна дисципліна
Метрологічне забезпечення технологічних вимірювань в хімічній і харчовій промисловості (курсова робота)
Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.01.E.57
Кількість кредитів: 2
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: доцент, к.т.н. Матіко Галина Федорівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знання методів вимірювання технологічних параметрів хімічної та харчової промисловості, різновидів засобів вимірювальної техніки, основ теорії похибок, метрологічних характеристик засобів вимірювань;
- вміння самостійно вибирати методи і засоби вимірювання технологічних параметрів хімічної та харчової промисловості, здійснювати опрацювання результатів багаторазових вимірювань та оцінювати похибки вимірювань;
- вміння розробляти метрологічне забезпечення технологічних вимірювань в хімічній і харчовій промисловості; вміння проводити повірку засобів вимірювальної техніки.
- вміння самостійно вибирати методи і засоби вимірювання технологічних параметрів хімічної та харчової промисловості, здійснювати опрацювання результатів багаторазових вимірювань та оцінювати похибки вимірювань;
- вміння розробляти метрологічне забезпечення технологічних вимірювань в хімічній і харчовій промисловості; вміння проводити повірку засобів вимірювальної техніки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
- Вища математика, частина 1;
- Аналітична та фізична хімія;
- Метрологічне забезпечення технологічних вимірювань;
- Електроніка та схемотехніка.
Кореквізити:
- Технологічні вимірювання та прилади.
- Вища математика, частина 1;
- Аналітична та фізична хімія;
- Метрологічне забезпечення технологічних вимірювань;
- Електроніка та схемотехніка.
Кореквізити:
- Технологічні вимірювання та прилади.
Короткий зміст навчальної програми:
Вибір і обґрунтування методу вимірювання технологічного параметра хімічної та харчової промисловості; синтез структурної схеми системи автоматичного вимірювання технологічного параметра, обчислення похибки розробленої системи автоматичного вимірювання; розроблення схеми для перевірки системи автоматичного вимірювання технологічного параметра; опрацювання результатів багаторазових вимірювань технологічного параметра; оцінювання невизначеності вимірювань технологічного параметра.
Рекомендована література:
1. Измерения в промышленности. Справ. изд. В 3 х кн. Кн. 2. Способы измерения и аппаратура. / Под ред. Профоса П. – М.: Металлургия. – 1990. – 384с.
2. Дорожовець М. та ін. Основи метрології та вимірювальної техніки: Підручник: У 2т. / М. Дорожовець, В. Мотало, Б. Стадник, В. Василюк, Р. Борек, А. Ковальчик; За ред. Б. Стадника. – Львів: Видавництво НУ «Львівська політехніка», 2005 – Том 1. Основи метрології. – 532с.
3. ДСТУ 2708:2006 Національний стандарт України. Метрологія. Повірка засобів вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення, 2006 – 18с.
2. Дорожовець М. та ін. Основи метрології та вимірювальної техніки: Підручник: У 2т. / М. Дорожовець, В. Мотало, Б. Стадник, В. Василюк, Р. Борек, А. Ковальчик; За ред. Б. Стадника. – Львів: Видавництво НУ «Львівська політехніка», 2005 – Том 1. Основи метрології. – 532с.
3. ДСТУ 2708:2006 Національний стандарт України. Метрологія. Повірка засобів вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення, 2006 – 18с.
Методи і критерії оцінювання:
- підсумковий контроль (контрольний захід – залік): усна форма, 100%.