Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Навчальна дисципліна
Ідентифікація та моделювання технологічних об'єктів хімічних і харчових виробництв
Спеціальність: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Код дисципліни: 6.151.01.E.59
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: доцент, к.т.н. Крих Ганна Бориславівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знання аналітичних методів побудови математичних моделей технологічних об’єктів (ТО) хімічної та харчової промисловості;
- знання експериментальних методів ідентифікації;
- вміння обґрунтовано вибирати метод ідентифікації, здійснювати параметричну ідентифікацію, моделювання і дослідження ТО, застосовуючи пакети прикладних комп’ютерних програм.
- знання експериментальних методів ідентифікації;
- вміння обґрунтовано вибирати метод ідентифікації, здійснювати параметричну ідентифікацію, моделювання і дослідження ТО, застосовуючи пакети прикладних комп’ютерних програм.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
- Вища математика;
- Фізика;
- Числові методи в задачах автоматизації;
- Теорія автоматичного керування.
- Вища математика;
- Фізика;
- Числові методи в задачах автоматизації;
- Теорія автоматичного керування.
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні принципи побудови аналітичних моделей. Типові моделі ТО хімічних і харчових виробництв. Побудова статичних моделей одновимірних та багатовимірних об’єктів. Регресійні статичні моделі. Методи побудови динамічних моделей ТО. Ідентифікація ТО за допомогою кореляційного та спектрального аналізу. Методи ідентифікації ТО в замкнутій САР з використанням параметричних та алгоритмічних дій. Перевірка адекватності моделей.
Рекомендована література:
1. Современные методы идентификации систем / Под ред. П. Эйкхоффа. – М.:Мир, 1983. – 440 с.
2. Стенцель Й. І. Математичне моделювання технологічних об'єктів керування: Навч. посібник. – К.: ІСДО, 1993. – 328с.
3. Кафаров В.В., Глебов М.Б. Математическое моделирование основных процессов химических производств. - М.: Высшая школа, 1991. – 399с.
4. Остапчук Н.В. Основы математического моделирования процессов пищевых производств: Учеб. пособие. – К.:Выща школа, 1991. – 367 с.
2. Стенцель Й. І. Математичне моделювання технологічних об'єктів керування: Навч. посібник. – К.: ІСДО, 1993. – 328с.
3. Кафаров В.В., Глебов М.Б. Математическое моделирование основных процессов химических производств. - М.: Высшая школа, 1991. – 399с.
4. Остапчук Н.В. Основы математического моделирования процессов пищевых производств: Учеб. пособие. – К.:Выща школа, 1991. – 367 с.
Методи і критерії оцінювання:
- письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%);
- підсумковий контроль – екзамен, письмово-усна форма (70%).
- підсумковий контроль – екзамен, письмово-усна форма (70%).