Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Теоретичні основи товарознавства

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.00.O.37
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: Викладачі кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• здатність використовувати технології класифікації і кодування товарів, формування асортименту;
• здатність оцінювати якість і процеси, які відбуваються у товарах під час товаропросування, щоб врахувати їх у плануванні комерційних операцій і не допустити втрат якості і маси товару
• володіння методиками оцінки якості товарів;
• здатність визначати якість товарів відповідно до чинної нормативної документації і вирішувати практичні завдання, пов’язані з забезпеченням зберігання товарів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- Математика для економістів
- Основи маркетингу
- Основи менеджменту
- Основи підприємництва
- Хімія
- Економіка торговельного підприємництва
Короткий зміст навчальної програми:
Товарознавство в системі наук про товари і торгівлю; об'єкт і предмет товарознавства; методологія товарознавства; наукові основи формування потреб у товарах; вимоги до товарів; властивості товарів; якість товарів; методи її оцінювання та дослідження; асортимент товарів; класифікація товарів; основи збереження якості і кількості товарів у процесі товароруху; кодування товарів; інформація про товар.
Рекомендована література:
1. ДСТУ 3993-2000 Товарознавство. Терміни та визначення. - К.: Держс¬тандарт України, 2000. - 24 с.
2. ДСТУ 4281-2004 Заклади ресторанного господарства. Класифікація. -К.: Держспоживстандарт України, 2004. - 12 с.
3. Закон України «Про захист прав споживачів», №3161-IV від 01.01.2005 р.
4. Закон України «Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» // Відомості Верховної Ради (ВВР), № 2116 - 15 від 21.10.2004 р.
5. Михайлов В. І. Товарознавство непродовольчих товарів / В.І. Михай-лов, Т.Г. Глушкова, О.І. Зельніченко. - К.: КНИГА. - 2004. - 448 с.
6. Орлова Н.Я. Теоретичні основи товарознавства. Продовольчі товари : практикум / Н.Я. Орлова. - К. : КНТЕУ, 2008.
7. Сирохман І.В. Товарознавство продовольчих товарів: підручник / І.В. Сирохман, І.М. Задорожній, П.Х. Пономарьов. - 4-е вид., переробл. і допов. -К.: Лібра, 2007. 660 с.
8. Теоретичні основи товарознавства / ЮТ. Жук, В.А. Жук, В.В. Гаврилишин та ін. - Л.: Компакт ЛВ, 2008.
9. Титаренко Л.Д. Теоретичні основи товарознавства. Навч. посіб. - К.: Центр Навчальної літератури, 2003. - 207 с.
Методи і критерії оцінювання:
• поточний контроль (30%) виконання контрольної роботи, усне опитування
• підсумковий контроль (70%, залік).