Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Організація наглядової діяльності у невиробничій сфері
Спеціальність: Цивільна безпека
Код дисципліни: 6.263.02.E.90
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Цивільна безпека
Лектор: д.т.н., доцент Болібрух Борис Васильович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
знати:
– правову та нормативну базу організації наглядової діяльності з охорони праці в невиробничій сфері;
– функції органів, що збезпечують організацію наглядової діяльності;
– принципи системи контролю та аудиту охорони праці на підприємстві;
вміти:
– визначити коло своїх обов’язків з питань охорони праці на робочому місці;
– організувати забезпечення безпеки професійної групи людей в умовах певного об’єкта господарювання невиробничої сфери;
– аналізувати та оцінювати стан наглядової діяльності у сфері послуг.
– правову та нормативну базу організації наглядової діяльності з охорони праці в невиробничій сфері;
– функції органів, що збезпечують організацію наглядової діяльності;
– принципи системи контролю та аудиту охорони праці на підприємстві;
вміти:
– визначити коло своїх обов’язків з питань охорони праці на робочому місці;
– організувати забезпечення безпеки професійної групи людей в умовах певного об’єкта господарювання невиробничої сфери;
– аналізувати та оцінювати стан наглядової діяльності у сфері послуг.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
Безпека життєдіяльності
Державне управління охороною праці та техногенною безпекою
Кореквізити:
Організація наглядової діяльності у виробничій сфері
Безпека життєдіяльності
Державне управління охороною праці та техногенною безпекою
Кореквізити:
Організація наглядової діяльності у виробничій сфері
Короткий зміст навчальної програми:
Організація контролю за дотриманням законодавства про охорону праці. Основні види контролю за станом охорони праці в невиробничій сфері. Профспілковий, громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці. Особливості вимог безпеки в галузях торгівлі, медицині, фінансової сфері, транспорті, сфері послуг. Принципи системи контролю та аудиту охорони праці на підприємстві.
Рекомендована література:
1. Адміністративний контроль та його види [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://yurnform.org.ua/yuridicheskie-knigi/administrativne-pravo-ukraini/47-administrativne-pravo-ukraini-v-kkolpakov/116-administrativnij-kontrol-ta-jogo-vidi.html
2. Про охорону праці : закон України від 14 жовтня 1992 року //Відомості Верховної Ради України. – 1992. – №49. – Ст.668.
3. Контроль за станом охорони праці на підприємстві у зразках документів // Довідник спеціаліста з охорони праці №4, 2010. С. 17-34.
4. Крупник А. Зарубіжний досвід громадського контролю: уроки для України // А. Крупник. - Громадянське суспільство № 5(7), 2008.
5. Типова інструкція про проведення контролю за дотриманням законодавства про охорону праці в організації : постанова Міністерства та соціального захисту Республіки Білорусь від 26 ВІСНИК НТУУ «КПІ». Політологія. Соціологія. Право. Випуск 4(16) 2012 95 грудня 2003 року №159 // Національний реєстр правових актів Республіки Білорусь. – 2000. № 23, 2 /146.
6. Смирнитська М. Б., Тріщ Р. М. Охорона праці в галузі. Ресторанне господарство і торгівля: навч. посіб. - Х.: Світ книг, 2014. - 362 с.
2. Про охорону праці : закон України від 14 жовтня 1992 року //Відомості Верховної Ради України. – 1992. – №49. – Ст.668.
3. Контроль за станом охорони праці на підприємстві у зразках документів // Довідник спеціаліста з охорони праці №4, 2010. С. 17-34.
4. Крупник А. Зарубіжний досвід громадського контролю: уроки для України // А. Крупник. - Громадянське суспільство № 5(7), 2008.
5. Типова інструкція про проведення контролю за дотриманням законодавства про охорону праці в організації : постанова Міністерства та соціального захисту Республіки Білорусь від 26 ВІСНИК НТУУ «КПІ». Політологія. Соціологія. Право. Випуск 4(16) 2012 95 грудня 2003 року №159 // Національний реєстр правових актів Республіки Білорусь. – 2000. № 23, 2 /146.
6. Смирнитська М. Б., Тріщ Р. М. Охорона праці в галузі. Ресторанне господарство і торгівля: навч. посіб. - Х.: Світ книг, 2014. - 362 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Поточний контроль (40%): письмові звіти з практичної роботи
• Підсумковий контроль (60%, диференційований залік): тестування
• Підсумковий контроль (60%, диференційований залік): тестування