Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Геодезія, системи позиціонування і навігації

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 8.193.00.O.3
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Вища геодезія та астрономія
Лектор: доцент, к.т.н. Цюпак Ігор Михайлович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Здатність продемонструвати глибинні знання вітчизняного і зарубіжного наукового доробку та теоретико-прикладних засад принаймні в одній з областей геодезії та землеустрою: геодезія; картографія; землеустрій та кадастр; оцінка землі та нерухомого майна; геоінформаційні системи і технології; фотограмметрія та дистанційне зондування.
• Здатність продемонструвати знання новітніх технологій, формулювати та вдосконалювати важливу дослідницьку задачу, для її вирішення збирати необхідну інформацію та формулювати висновки, які можна захищати в науковому контексті.
• Інтегрувати та застосовувати одержані знання з різних міжпредметних сфер у процесі розв’язання теоретико-прикладних завдань у конкретній області дослідження.
• Обирати і застосовувати методологію та інструментарій наукового дослідження при здійсненні теоретичних й емпіричних досліджень у сфері геодезії та землеустрою.
• Проводити наукові дослідження та виконувати наукові проекти на засадах актуальних наукових проблем, визначення цілей та завдань, формування та критичного аналізування інформаційної бази, обґрунтування та комерціалізації результатів дослідження, формулювання авторських висновків і пропозицій.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
попередні: Супутникова навігація, Вища геодезія;
супутні: Активні ГНСС мережі, Створення локальних геодезичних мереж.
Короткий зміст навчальної програми:
Призначення та склад навігаційних систем. Електронні навігаційні карти. Інформаційне навігаційне забезпечення. Навігаційні вимірювальні прилади. Бази даних: статичні; динамічні. Моніторинг переміщення рухомого об’єкту. Моніторинг переміщення рухомого об’єкту. Методи реєстрації навігаційної інформації. Керування переміщенням рухомих об’єктів. Переваги і недоліки навігаційних систем. Джерела похибок навігаційних інформаційних систем. Вплив відмінностей координатних систем.
Рекомендована література:
1. Антонович К.М. Использование спутниковых навигационных систем в геодезии. В 2 т. Монография/К.М.Антонович, М.: ФГУП «Картгеоцентр». 2006.- 694 с.
2. Бабак В. П. Супутникова радіонавігація / В.П. Бабак, В.В. Конін, В.П. Харченко. — К. : Техніка, 2004. — 328 с.
3. Буров Н.И. Электронная навигация и картография. Под ред. Козыря Л.А.: ОГМА. - Одесса, 1996. – 26 с.
4. Денисов О.М., Заблоцький Ф.Д. Створення гіпертекстових документів. Методичні вказівки. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 12 с.
5. Карлащук В. И., Карлащук С. В. Спутниковая навигация. Методы и средства. — М.: СОЛОН-Пресс, 2006. — 176 с.
6. Проект Комплексної програми створення Державної інтегрованої інформаційної системи забезпечення управління рухомими об'єктами (зв'язок, навігація, спостереження); ХНУРЕ, 2005 р.
7. Савчук С.Г. Перетворення та трансформування координат. Методичні вказівки. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. – 16 с.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з практичних занять -30%,
Екзамен - 70 % - (в т. ч. письмова компонента 50%, усна компонента 20%).