Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Фотограметрія, геоінформатика, дистанційне зондування і лазерне сканування

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 8.193.00.O.8
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Фотограмметрія та геоінформатика
Лектор: Дорожинський Олександр Людомирович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- володіти здатністю розв’язувати комплексні проблеми в області геодезії та землеустрою, що передбачає глибоке переосмислення наявних та створення нових цілісних знань, оволодіння методологією наукової та науково-педагогічної діяльності, проведення власного наукового дослідження, результати якого мають наукову новизну, теоретичне та практичне значення,
- мати глибинні знання в галузі геоматики (термін, що об єднує предметні області : аналітична та космічна фотограмметрія , геоінфомаційні системи і технології, повітряне і наземне лазерне сканування, дистанційне аерокосмічне зондування),
- вміти застосовувати професійні знання й практичні навички для розв язання типових задач спеціальності, а також вибору технічних засобів для їх реалізації,
- вміння програмувати та володіти комп ютерними технологіями для вирішення прикладних завдань в області геоматики,
- здатність використовувати та впроваджувати нові технології, брати участь в модернізації та реконструкції обладнання, пристроїв, систем і комплексів, зокрема з метою підвищення їх ефективності і точності.

Спосіб навчання (аудиторне, дистанційне навчання) -- аудиторне .
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Попередні:
Аналітичні та чисельні методи досліджень
Управління науковими проектами

Супутні навчальні дисципліни:
Комплексне використання матеріалів ДЗЗ
Цифрова фотограмметрія в інженерії та дослідженні довкілля
Програмування в геонаукових дослідженнях

Короткий зміст навчальної програми:
Теоретичні засади цифрової фотограмметрії.Тенденції розвитку технологій опрацюванная аеро- та космічних зображень . Аналітична фототріангуляція.Геоінформаційний аналіз як засіб отримання інформації про стан довкілля та прийняття оптимальних цправлінських рішень. Цифрове ортофототрансформування.Системи космічного базування та використання даних ДЗ в моніторингових процесах. Радарінтерферометрія . Побудова цифрових моделей об’єктів засобами повітряного та наземного лазерного сканування, їх точність і оперативність.
Рекомендована література:
1. Дорожинський О.Л. Аналітична та цифрова фотограмметрія: Навч. посібник.-Львів: видавництво НУ «Львівська політехніка», 2002.-164 с.
2. Дорожинський О.Л. Основи фотограмметрії: Підручник.-Львів: Видавництво НУ ”Львівська політехніка”, 2003.-214 с.
3. Дорожинський О.Л. Тукай Р. Фотограмметрія. Підручник. видавництво – НУ «Львівська політехніка», 2008.-330 с.
4. Miller P.E., Mills J.P., Barr S.L., Lim M. Terrestrial Laser Scanning for Assessing the Risk of Slope Instability Along Transport Corridors. // The Internotional Archives of the Potogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences XXXVII. Part B5. Beijing 2008. 495-500.
5. Monserrat O., Crosetto M. Deformation measurement using terrestrial laser scanning data and least squares 3D surface matching. // Journal of Photogrammetry & Remote Sensing. 2008, №63 р 142-154.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з практичних занять -40%,
Екзамен - 60 % - (в т. ч. письмова компонента 50%, усна компонента 10%).