Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Технології оздоровчих харчових продуктів
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.01.E.27
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Кічура Дарія Богданівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• знати будову, властивості, значення макронутрієнтів та мікронутрієнтів та їх обмін в організмі людини;
• вміти охарактеризувати особливості хімічних перетворень вуглеводів, білків, жирів, мінеральних речовин, які відбуваються при зберіганні та використанні основних продуктів харчування;
• володіти навичками системного аналізу якості сировини та продуктів з метою прогнозування зміни комплексу властивостей в процесі переробки, зберігання та приготування продуктів з відповідними властивостями;
• вміти виявляти та перешкоджати дії негативних чинників, що сприяють псуванню сировини та матеріалів при їх переробці та зберіганні.
• знати будову, властивості, значення макронутрієнтів та мікронутрієнтів та їх обмін в організмі людини;
• вміти охарактеризувати особливості хімічних перетворень вуглеводів, білків, жирів, мінеральних речовин, які відбуваються при зберіганні та використанні основних продуктів харчування;
• володіти навичками системного аналізу якості сировини та продуктів з метою прогнозування зміни комплексу властивостей в процесі переробки, зберігання та приготування продуктів з відповідними властивостями;
• вміти виявляти та перешкоджати дії негативних чинників, що сприяють псуванню сировини та матеріалів при їх переробці та зберіганні.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Аналітична хімія
• Харчові технології
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Харчова хімія
• Технологія продуктів бродіння
• Аналітична хімія
• Харчові технології
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Харчова хімія
• Технологія продуктів бродіння
Короткий зміст навчальної програми:
Сучасні погляди на роль окремих нутрієнтів у харчування людини. Харчова та біологічна цінність продуктів. Перспективні джерела харчування. Основи харчування, типи та різновиди.
Харчова алергія. Особливості оздоровчого харчування окремих категорій населення. Харчування та фізична активність.
Оздоровче харчування та спосіб життя. Нові підходи та перспективи оздоровчого харчування. Біологічно активні добавки та здоровя людини. Оздоровче харчування у відповідності до груп крові.
Рекомендована література:
1. Капрельянц, Л. В. Функціональні продукти: монографія / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с.
2. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного действия: монография / Р. Ю. Павлюк, А. И Черевко, В. В. Погарская и др. – Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с.
3.Домарецький В. А., Біологічні та фізико-хімічні основи харчових технологій: монографія / 5. В. А. Домарецький, А. М. Куц, О. Ю. Шевченко, В. А. Піддубний, Р. М. Леус, І. В. Мельник; ред.: В. А. Домарецький; МОНМС України, Нац. ун-т харч. технологій. - К. : Фенікс, 2011. - 696 c.
4.Смоляр В. И. Рациональное питание. Киев.: Наукова думка, 1991. – 368 с.
2. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного действия: монография / Р. Ю. Павлюк, А. И Черевко, В. В. Погарская и др. – Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с.
3.Домарецький В. А., Біологічні та фізико-хімічні основи харчових технологій: монографія / 5. В. А. Домарецький, А. М. Куц, О. Ю. Шевченко, В. А. Піддубний, Р. М. Леус, І. В. Мельник; ред.: В. А. Домарецький; МОНМС України, Нац. ун-т харч. технологій. - К. : Фенікс, 2011. - 696 c.
4.Смоляр В. И. Рациональное питание. Киев.: Наукова думка, 1991. – 368 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, реферат (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)
• письмові звіти з лабораторних робіт, реферат (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)