Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Вимірювання в промисловості

Спеціальність: Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка
Код дисципліни: 6.152.00.M.54
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Інформаційно-вимірювальних технологій
Лектор: професор Бубела Тетяна Зіновіївна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
- знати конструктивні, технічні та метрологічні характеристики засобів, що використовуються у промислових вимірюваннях, вміти оцінювати характеристики точності під час їх здійснення;
- знати правила вибору приладів для вимірювань при конкретних умовах їх використання в різних галузях промисловості та при наукових дослідженнях;
- знати первинні перетворювачі, прилади й системи
- вміти застосовувати сучасні методи вимірювання електричних та неелектричних фізичних величин;
- вміти аналізувати умови проведення вимірювального експерименту та вибирати методи і засоби вимірювання залежно від умов експерименту;
- вміти застосовувати сучасне програмне забезпечення для опрацювання і аналізу результатів вимірювання;
- вміти оцінювати характеристики похибок та непевності вимірювань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Методи та засоби вимірювань, випробувань і контролю.
Короткий зміст навчальної програми:
Поняття оцінювання якості та контролю продукції. Показники якості різної продукції. Методи визначення показників та рівня якості продукції. Особливості контролю та вимірювань характеристик об’єктів електричної та неелектричної природи. Аналіз сипких, рідких та газоподібних об’єктів. Прилади та методи вимірювань у харчовій та фармацевтичній промисловості. Прилади та методи вимірювань у машинобудуванні, у житлово-комунальній сфері. Лічильне обладнання, види та принципи функціонування.
Рекомендована література:
1. Бубела Т. З. Методи та засоби визначення показників якості продукції. Навчальний посібник. Львів.: НУ”Львівська політехніка”, 2012.
2. Контроль качества лекарственных средств. Справочник / Под ред. О.П.Щепина. – М.: Медицина, 1986. С.92-111, 139-142, 175-187.
3. Настанова 42-01-2001. Лікарські засоби. Належна виробнича практика. – Київ, 2001.
4. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і сертифікації. – К.: Видавництво Українсько-фінського інституту менеджменту і бізнесу, 1998. –149 с.
5. Правові, медичні та фармацевтичні аспекти створення, реалізації і застосування лікарських засобів. – Львів, 2002.
6. Технология и стандартизация лекарств / Под ред. В.П. Георгиевского, Ф.А. Конева. – Харьков, 1996.
7. Внедрение нормативной базы и правил GMP ЕС в Украине. // Аптека. – 2003. – № 42. – С. 84–85.
8. 1.Дроздов В.А. и др. Введение в физико-химические методы анализа: Учебное пособие/ В.А.Дроздов, В.В.Кузнецов, С.Л.Рогатинская. М.: МХТИ, 1989, 80с.
9. Бубела Т.З. Фізико-хімічні вимірювання.-Львів.: НУ”Львівська політехніка”, 2005.
10. Чариков А.К. Математическая обработка результатов химического анализа.-Л.: Химия, 1984.
11. Димань Т.М., Барановський М.М., Білявський Г.О. Екотрофологія. – Київ, 2006, - 302 с..
12. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов. / Под ред. И.М.Скурихина, В.А.Тутельяна. – М.: Брандес, Медицина, 1998. – 342 с.
Методи і критерії оцінювання:
- усне опитування, контрольна робота (30%)
- підсумковий контроль (70%, контрольний захід, екзамен), письмова-усна робота (70%).